راهنمای خرید

راهنمایی جامع خرید هارد

مقدمه

بار دیگر با مقاله ای جذاب در حوزه تکنولوژی های روز دنیا برای ذخیره سازی اطلاعات، در خدمت شما هستیم. مقاله امروز مبیت مگ را به “راهنمای جامع خرید هارد” اختصاص داده ایم.

هارد چیست؟

به فضایی که ما اطلاعاتی از قبیل فیلم، عکس، پروژه و … را در آن ذخیره سازی می کنیم، هارد گفته می شود. میزان فضای لازم برای ذخیره سازی داده ها و اطلاعات برای هر کسی نسبت به دیگری متفاوت است. هر شخص با توجه به حجم اطلاعاتی که قصد ذخیره سازی آن ها را دارد، فضایی متفاوتی نسبت به دیگری نیاز خواهد داشت.

خرید هارد یک موضوع تخصصی

امروزه به دلیل اهمیت بالای فضا و سرعت فضای ذخیره سازی، دیگر مانند قدیم نمیتوانید با مراجعه به فروشگاه و سپردن ریش و قیچی به دست فروشنده، انتظار داشته باشید یک هارد باب میل تان روی سیستم شما نصب کند.

در حال حاضر به دلیل تغییر در نحوه خرید کردن مردم و اینکه مردم ترجیح می دهند دیگر خرید هایشان را بصورت آنلاین انجام دهند، دانستن اطلاعات مفید و جامعی در خصوص قطعاتی مانند هارد هم جزو واجبات مردم شده است.

البته نیازی به نگرانی نیست. ما در این مقاله تمام نکات و موارد مهم برای خرید هارد را در اختیار شما قرار خواهیم داد. البته انتخاب نوع هارد به خیلی از موارد مثل بودجه و میزان نیاز شما بستگی دارد. اگر شما هم قصد خرید یک هارد مناسب و درست برای خودتان را دارید، لطفا با ما همراه باشید.

مشخص کردن نیاز و بودجه برای خرید هارد

همانطور که می دانید و ما هم در ادامه به آن خواهیم پرداخت، هارد ها از تنوع زیادی برخوردارند. این تنوع می تواند از نوع ساختاری باشد یا میزان حافظه یا هر چیز دیگری؛

شما در ابتدا باید مشخص کنید که چه چیز هایی برای شما از اهمیت بالاتری برخوردارند. سرعت هارد برایتان مهم تر است یا بیشتر بودن میزان حافظه؟ چه نوع هاردی می خواهید؟ برای سیستم رومیزی تان یا برای یک سرور؟ شاید هم به دنبال خرید یک هارد اکسترنال و پرتابل هستید! بعد از پاسخ گویی به این سوالات، متوجه خواهید شد با توجه به نیازتان چه محصولی مناسب شماست و چه مقدار باید برای هارد مد نظرتان هزینه کنید.

انواع هارد

انواع هارد

1- هارد های  Hard Disk Drive) HDD)

هارد دیسک ها یک وسیله برای ذخیره اطلاعات در کامپیوترها هستند. اطلاعات به صورت دائمی بر روی این هارد ها ذخیره می شود و شما نگران این نیستید که با قطع برق اطلاعاتتان از بین برود. تنها یک حالتی وجود دارد که ممکن است اطلاعات شما از بین برود؛ آن هم زمانیست که هارد شما به هر دلیلی خراب شود و یا بسوزد!

“سوختن هارد!”، اصطلاحیست که احتمالا تاکنون از زبان افراد مختلف شنیده اید و تجربه بشدت ناخوشایندی محسوب می شود. چرا که هیچکس از اینکه تمام اطلاعاتی که سال ها به جمع آوری آن ها پرداخته بود را از دست بدهد، خوشحال نخواهد بود. البته ممکن است هارد شما، شما را در همان خرابی اول به مرز جنون نرساند و به راحتی تعمیر شود.

خوشبختانه در این نوع هارد امکان ریکاوری داده ها وجود دارد و از مزایای با ارزش این هارد ها به شمار می آید. هرچند این مزیت می تواند بعضا یک عیب بزرگ و غیر امنیتی شود. بازگردانی مجدد اطلاعات، به لطف پیشرفت چشمگیر نرم افزار های مربوط به این کار، کار بسیار ساده ای است. تنها نصب یک برنامه و چند کلیک نسبتا ساده می تواند برق شادی را در چشمان شما روشن کند.

این هارد دیسک های HDD سنتی، ذخیره سازی اطلاعات را بر روی صفحات چرخان مغناطیسی انجام می دهند و در صورتی که شما بخواهید اطلاعاتی را از آن بخوانید یا ذخیره کنید یک سر سوزنی(هد خواندن و نوشتن) به محلی که داده ذخیره شده است می رود و عملیات مربوطه را انجام می دهد.

این هارد دیسک ها معایبی هم دارند و از معایب HDD ها میتوان به مشکلی که هنگام افزایش فضای ذخیره سازی به آن برخورد می کنیم، اشاره کرد. برای افزایش حجم هارد دیسک های HDD باید از صفحات بیشتری استفاده کنیم و به دلیل فضای داخلی ایزوله شان، با افزایش صفحات، گرمای زیادی تولید می شود. به دلیل وجود چنین مشکلی، این نوع از هارد در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار نمی گیرد.

همچنین ناگفته نماند که این هارد ها توان مصرفی بالایی دارند و سایز آنها نیز تقریبا بزرگ است. این هارد ها در مقابل ضربه بسیار ناتوانند. چرا که امکان برخورد هد به صفحه زیاد است و در صورت برخورد ضربه ای هرچند به صورت سهوی و به آرامی هم ممکن است اطلاعات شما به راحتی از بین بروند.

یک مزیت مهم این نوع هارد ها قیمت مناسبی است که در کنار حجم بالای فضای ذخیره سازی در اختیار کاربر قرار می دهد. همین موضوع است که باعث شده تا به امروز و با روی کار آمدن هارد های جدیدتر، استفاده از این نوع هارد ها به فراموشی سپرده نشود و همچنان به دلیل اقتصادی بودنشان جزو هارد های متداول باشند.

امروزه از این هارد ها علاوه بر کامپیوتر در محصولاتی مثل ضبط تصویر، سیستم ها و دوربین های دیجیتال و پخش صدا مورد استفاده قرار می گیرند. البته این را نیز باید گفت که درست است تکنولوژی این هارد ها قدیمی و طرحی سنتی دارد اما کماکان برای ذخیره سازی با حجم بالا از هارد HDD استفاده می شود.

قبل از پرداختن به هارد های SSD به معرفی هارد های با استاندار های اتصال با تکنولوژی الکترو مغناطیسی می پردازیم.

– هارد های Integrated Drive Electronics) IDE)

شاید شما هیچوقت از این هارد ها استفاده نکرده باشید و در آینده نیز استفاده نکنید اما جا دارد در این مقاله به هارد های IDE  هم اشاره کوچکی کنیم.

IDE

این نام مخفف به مدل انتقال اطلاعات از طریق کابل و رابط اشاره دارد. IDE ها کابل‌هایی با ۴۰-۸۰ سیم و کانکتورهای پهن داشتند.

طی سال‌های گذشته، این نوع از هارد ها، مطرح ترین و پر استفاده ترین نوع هارد در بین کاربران بودند. اما بدلیل رقابت در زمینه سرعت با رقیبان خود، از رده خارج شدند. . در مجموع این هارد ها زیاد دوام نیاورد و خیلی زود جای خود را به هارد های نسل بعد از خود دادند.  به این هارد ها Advanced Technology Attachment) ATA) هم می گویند.

– هارد های Small Computer System Interface) SCSI)

SCSI

طراحی این هارد ها از طرف شرکت اپل صورت گرفت. این نوع هارد ها بدون در نظر گرفتن CPU، مستقیم به رم متصل می شدند. اما آنها مناسب استفاده در کامپیوتر ها و لپ تاپ های شخصی نبودند و کاربران عادی نمی توانستند از آنها استفاده کنند. از این رو مادر برد های کمی این نوع هارد ها را پشتیبانی می کنند. ولی با این حال، هارد های SCSI برای استفاده در پایگاه داده های بزرگ مناسب هستند.

هارد های  Serial Advanced Technology Attachment) SATA)

هارد sata

این نوع هارد ها برتری قابل توجهی نسبت به هارد های نسل قبل خود داشتند. نوع کابل و اتصالات آنها بسیار کوچک تر و باریک تر بود و به خاطر وزن و اندازه کوچکشان کاربرد بسیار بیشتری دارند. این هارد ها سرعت انتقال داده بیشتری دارند که به 600 مگابایت می رسد به همین خاطر در بیشتر کامپیوتر های خانگی این نوع هارد استفاده شده است.

– هارد های Serial Attached SCSI) SAS)

این هارد ها نسل جدیدی از ذخیره سازی در حافظه هستند که بیشتر برای دسترسی هارد های اکسترنال و نوار مغناطیسی و به منظور بالا بردن سرعت دسترسی این دستگاه ها استفاده می شوند. این هارد توسعه یافته هارد SCSI است وهمچنین از SCSI پرسرعت تر است و نسخه جدید آن محسوب می شود. این نوع از هارد، در سرور های گران قیمت و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.

تمام هارد هایی که تا الان بررسی کردیم از تکنولوژی صفحه مغناطیسی بهره می گرفتند. با اینکه نسل به نسل سرعت انتقال داده در آن ها افزایش یافته است، اما با روی کار آمدن هارد های SSD که ساختاری الکترونیکی داشتند، تمام معادلات و معیار هایی که وجود داشت به هم خورد و سرعت و کیفیت جدیدی وارد بازار شد. برای آشنایی با این نوع از هارد ها با ما همراه باشید.

 2- هارد های  Solid State Disk) SSD)

هارد SSD

اغلب کسانی که حتی یک بار به دنبال موضوع هارد رفته باشند، نام هارد های  SSDرا شنیده اند. این هارد ها ساختاری متفاوتی با HDD ها دارند و در آنها از ابزارات مکانیکی و متحرک مثل هد خواندن و نوشتن یا صفحه مغناطیسی چرخنده استفاده نشده است. به جای این ابزار و تجهیزات در SSD از تراشه هایی استفاده شده که ثابت بوده و چندین سال عمر می کنند.

ساختار این هارد ها به طور معمول از سه بخش که در ادامه توضیح خواهیم داد تشکیل شده است؛

– Nand Flash

تراشه هایی از نوع حافظه غیر فرار هستند که اطلاعات را در خود ذخیره می کنند و برای حفظ این اطلاعات نیاز به جریان برق ندارند.

– حافظه DDR

این حافظه در برخی از هارد ها وجود دارد. این حافظه ها برای دسترسی سریع به اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند.

-کنترل کننده

این ابزار واسطی برای ارتباط کامپیوتر و Nand Flash است که مدیریت عملکرد آن دو را نیز بر عهده دارد. در واقع این سه ابزار ساختار کلی SSD هارا تشکیل می دهند.

به طور کلی سه نوع از هارد های SSD در بازار موجود است:

 Single-Level Cell) SLC -1)

هارد SLC

در این نوع، هر سلول می تواند یک بیت ذخیره کند و اگر داده وجود نداشت در آن سلول صفر می گذارد. این نوع هاردهای SSD به خاطر سرعتشان بیشتر در کامپیوتر خانگی و لپ تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند.

 Multi- Level Cell) MLC -2)

MLC

این نوع برخلاف SLC ها برای سیستم های خانگی مناسب نیست و اغلب برای سرور ها مورد استفاده قرار می گیرد. در MLC ها در هر سلول به جای یک بیت دو بیت می تواند جای بگیرد که این امر باعث کند بودن این هارد ها در مقایسه با مدل قبلی یعنی SLC می شود.

 Triple- Level Cell)TLC -3)

در این مدل هر سلول قابلیت ذخیره سه بیت اطلاعات را دارد که به معنی ظرفیت بیشتر اما امنیت کمتر می باشد.در واقع این نوع از هارد ها بیشتر در دستگاه های موبایل و تبلت ها استفاده می شود.

هارد TLC

به طور معمول سه نوع فرم فکتور (از لحاظ طراحی، شکل، اندازه و مشخصات فیزیکی) برای هارد های SSD وجود دارد که به شکل زیر است:

SSD -1 های 2.5 اینچی

این SSD ها می توانند در فضایی که در کامپیوتر ها و نوت بوک ها تعریف شده است، جایگزین درایو های سنتی شوند و به ارتقا عملکرد سیستم کمک کنند.

SSD mSATA -2

این هارد ها اندازه بسیار کوچکی دارند و تقریبا یک هشتم هارد های 2.5 اینچی هستند. به خاطر این ویژگی در تجهیزات کوچک و با ضخامت کم، مورد استفاده قرار می گیرد.

SSD M.2 -3

کوچکترین هارد های SSD این نوع از هارد ها هستندکه به وسیله کابل M.2 به مادربرد متصل می شوند و در تبلت ها و اولترابوک ها استفاده می شوند.

استفاده از هارد های SSD مزایا و معایبی دارد که ما در ادامه به آن ها می پردازیم؛

  •  با دوام و محکم: اولین مزیت این هارد ها، دوام خوب و بالای این نوع هارد است که به خاطر نداشتن بازوهای مکانیکی و صفحه مغناطیسی متحرک در برابر ضربه مقاومت بیشتری نسبت به هارد های سنتی از خود نشان می دهند.
  •  توان مصرفی پایین: یکی دیگر از مزیت های مهم این هارد ها توان مصرفی بسیار کم آن ها نسبت به هارد های سنتی است.
  •  سرعت بالای خواندن و نوشتن: این هارد ها از سرعت خواندن و نوشتن خوبی برخوردار هستند که در برخی مدل ها این سرعت بسیار بالاست. این هارد ها بخاطر نداشتن صفحه متحرک و قطعات مکانیکی، تولید گرما و صدای کمتری می کنند.
  •  وزن پایین: این نوع از هارد وزن پایینی دارند و چنانچه از این هارد در لوازم الکترونیکی مختلف استفاده شود، ما شاهد کاهش وزن ملموسی خواهیم بود. طبیعتا هر کسی دلش می خواهد لپ تاپ سبک وزنی با سرعت انتقال داده بالا داشته باشد.

این هارد ها معایبی هم دارند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد؛

  • نبود قابلیت بازیابی اطلاعات: به طور مثال بار ها برای شما اتفاق افتاده که فایل های خود را به دلایل مختلف از روی هارد خود پاک کرده اید و خیلی راحت به کمک نرم افزار های مخصوص و متعدد موجود در بازار، مجددا اطلاعاتات را بازیابی کرده اید. اما متاسفانه این قابلیت در هارد های SSD وجود ندارد.
  • تعداد دفعات نوشتن کم: در هارد های SSD تعداد دفعات نوشتن، نسبت به HDD کمتر است و عمر مفید کمتری دارد.
  • قیمت بالا: بزرگترین عیب این نوع از هارد ها، قیمت بالای آن هاست. شاید خیلی از کاربران دلشان بخواهد از این نوع هارد در سیستم خود بهره مند شوند؛ اما طبیعتا برای خرید حافظه های SSD با فضای مناسب بایستی قیمت بالایی پرداخت کنید. البته شما هم میتوانید از این نوع هارد با فضای کم برای مصارف خاص استفاده نمائید. به طور مثال اگر شما یک طراح هستید، برای اجرای سریع و راحت نرم افزار های سنگینی مثل illustrator، این هارد ها گزینه بسیار مناسبی هستند. شما میتوانید با نصب برنامه های سنگین و حرفه ای کارتان روی این هارد ها، از سرعت بالا و خوب این هارد ها به هنگام دسترسی به فایل ها و کار با نرم افزار، از طراحی و یا کد نویسی تان لذت بیشتری ببرید.

البته معایب این هارد ها در مقابل مزیت های آن ها بسیار ناچیز هستند. به عبارتی مزیت های هارد های SSD به معایب آن می چربد.

با اینکه هنوز هارد های SSD کاملا امتحان خود را پس نداده اند و امکان دارد تکنولوژی هایی از قبیل Xpoint شرکت اینتل یا ذخیره سازی کوانتومی که به تازگی مورد بحث قرار گرفته اند، بتوانند جای هارد های SSD را بگیرند. اما در حال حاضر هارد SSD یکی از بهترین هارد های ساخته شده در جهان محسوب می شوند.

 3- هارد های اکسترنال و قابل حمل

به هارد های پرتابل و قابل حمل هارد اکسترنال گفته می شود. با پیشرفته شدن تکنولوژی ها و تغییر نیاز های مردم، این هارد ها امروزه به یک وسیله ضروری برای هر شخصی با هر شغل و سنی تبدیل شده اند.

امروزه خیلی وقت ها ممکن است شما برای جا به جایی اطلاعات مهم تان که حجم بالایی دارند، نیاز به یک وسیله ذخیره سازی داشته باشید. در این حالت به دلیل حجم بالای اطلاعات و فایل ها، استفاده از فلش ها و یا دی وی دی ها کارایی ندارد. شما برای رفع این نیازتان باید به سراغ خرید یک هارد اکسترنال خوب بروید.

احتمالا پس از خرید و استفاده از این نوع هارد ها، بشدت از کاربردی بودنشان خوشتان خواهد آمد و به این فکر می کنید که چرا تا به الان برای خرید این وسیله کاربردی هزینه نکرده بودید!

حتما شما عکس ها، فیلم ها و مدارک مهمی در لپ تاپ، کامپیوتر خانگی، گوشی همراه و یا هر وسیله ای که امکان ذخیره سازی در آن وجود دارد، دارید که با بسیار برای شما حائز اهمیت هستند. همه ما می دانیم که از دست رفتن بعضی از اطلاعات با هیچ چیزی قابل جبران نخواهد بود.

راهنمای خرید هارد اکسترنال

پیشنهاد ما به شما این است که با خرید یک هارد اکسترنال و پشتیبانی گرفتن از تمامی فایل ها و اطلاعات مهم تان و انتقال آن ها با هارد اکسترنالتان، اطلاعات مهم تان را بیمه کنید و خیال خودتان را هم راحت کنید.

در مجموع پیشنهاد ما این است که چنانچه فایل های مهمی در سیستم خود دارید، به هارد های مکانیکی سیستم خود اعتمادی نکنید. چرا که ممکن است به هر دلیلی آسیب ببینند و شما را بشدت متضرر کنند.

جالب است بدانید هارد اکسترنال در واقع همان هارد های اینترنالی است که در ابتدای مقاله بطور کامل آنها را معرفی کردیم. این هارد ها را داخل یک قالب قرار می دهند و سیم اتصالی برای آن تعبیه می کنند تا کاربران بتوانند اطلاعات خود را در صورت نیاز بصورت پرتال با خود به جاهای مختلف ببرند.

اغلب رابط های این هارد ها برای راحتی کاربر در استفاده، به صورت USB طراحی می شوند. چرا که پورت های USB امروزه در اغلب لوازم الکترونیکی در دسترس هستند. هارد های اکسترنال هم به صورت HDD و هم به صورت SSD موجود هستند.

برند های معروف هارد های اکسترنال در جهان سیگیت، توشیبا، ای دیتا و وسترن دیجیتال هستند. بنده به شخصه چندین سال است که از هارد اکسترنال Adata استفاده می کنم و از خریدم بشدت راضی هستم. ناگفته نماند که به تازگی به خرید یک هارد اکسترنال دیگر هم فکر میکنم.

در ابتدا که هارد اکسترنالی با یک ترابایت حافظه خریداری می کنید، فکر می کنید که تا آخر عمر این هارد برای اطلاعات شما کافیست. اما جالب است بدانید خیلی زود این وسیله کاربردی با اطلاعات شما که روزانه به آنها اضافه می شود، پر خواهد شد و شما را به فکر خرید یک هارد اکسترنال دوم وا میدارد.

البته شما می توانید از ابتدا برای خود دو هارد اکسترنال تهیه کنید و یکی از آن ها را برای پشتیبان گیری استفاده کنید و یکی را برای به همراه داشتن و جا به جایی اطلاعات؛ طبیعتا هارد اکسترنالی که به عنوان هارد پشتیبان از آن استفاده می کنید را باید در جای امن و مطمئنی نگهداری کنید تا از به سرقت رفتن و آسیب های احتمالی آن جلوگیری نمائید.

سرعت انتقال داده

در بین معرفی انواع هارد ها، به سرعت آنها نیز اشاره کردیم اما اگر بخواهیم به صورت خلاصه سرعت انتقال داده ها را تفکیک کنیم به این گونه است که:

در بین هاردهای صفحه مغناطیسی هارد SAS از بهترین سرعت برخودار است و هارد های SATA و SCSI و IDE به ترتیب در ردیف های دوم و سوم و چهارم قرار دارند.

در بین هارد های SSD هم هارد های SLC بهترین سرعت انتقال داده را دارد و TLC و MLC به ترتیب در جایگاه های بعدی قرار می گیرند.

امنیت اطلاعات

همه افراد عکس ها، ویدئو ها، اسناد و مدارکی در سیستم خود دارند که نمی خواهند کسی به آن ها دسترسی داشته باشد. چرا که برخی از این اطلاعات اگر به دست افراد بدی بیفتند می تواند خسارات جبران ناپذیری را به شخص وارد کند. پس باید با انجام برخی تمهیدات و کار ها از چنین اتفاق هایی حد الامکان پیشگیری کرد.

همانطور که در بخش بالا گفتیم، اولین پیشنهاد برای از بین نرفتن و حفظ اطلاعات، پشتیبان گیری از اطلاعات بر روی هارد اسکترنال شخصی است. راه حل دیگر برای بالا بردن امنیت، رمزنگاری کردن اطلاعاتتان است. امروزه ابزار های گوناگونی در اختیار کاربران قرار می گیرد که امکان رمزنگاری داده ها را فراهم می کند.

پس اگر هنوز اطلاعاتتان را رمزنگاری نکرده اید همین امروز این کار را انجام دهید. جالب است بدانید سیستم عامل ویندوز امکاناتی را فراهم کرده که می توانید از آن برای رمز نگاری استفاده کنید.

گارانتی محصولات

اغلب افراد هنگام خرید هر محصولی در مورد گارانتی آن از فروشنده سوال می کنند تا بدانند اگر محصول خریداری شده به هر دلیلی خراب شد، شرکت و فروشنده مذبور پاسخگو هستند یا خیر! هارد ها هم از این قاعده مستثنا نیستند و باید هنگام خرید به گارانتی و خدمات پس از فروش آنها توجه کنید.

در حال حاضر در بازار ایران شرکت هایی وجود دارند که هارد های اینترنال و اکسترنال را گارانتی می کنند. تقریبا همه آنها خدمات مشابهی را ارائه می دهند و حداقل 22 ماه مدت گارانتی دارند.

برخی از این شرکت ها عبارتند از: سازگار ارقام، ایران رهجو، آونگ، الماس رایان ایرانیان، داده پرداز رایانه متین، ماتریس و آوازنگ؛ البته این شرکت ها در مسائل مختلف، تفاوت هایی دارند که در این مقاله از گفتن آن ها اجتناب و فقط به معرفی اسم های معتبر اکتفا می کنیم.

جمع بندی

با مطالعه این مقاله از مبیت مگ شما می توانید تصمیم بگیرید که کدام هارد برای شما بهتر است. امروزه در برخی از سرویس ها و سیستم های امروزی و جاهایی مثل سیستم عامل ها و سرویس های وب و … که سرعت انتقال داده مهم است، از هارد های SSD استفاده می کنند.

همانطور که پیشتر به صورت مفصل گفتیم، هارد های SSD گران قیمت هستند و حجم های خیلی بالایی ندارند. اگر برای شما فقط حجم بالای هارد اهمیت دارد، می توانید هارد های HDD و SATA را انتخاب کنید. این هارد ها با وجود قیمت مناسبی که دارند، حجم بالایی برای ذخیره داده ها در اختیار شما می گذارند.

امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی برای خرید هارد بدست آورده باشید. اگر انتقاد یا پیشنهادی سازنده ای دارید، خوشحال می شویم که آن را با ما درمیان بگذارید. نظرات شما مبیت مگی ها برای ما بسیار ارزشمند هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا