تغذیه و رژیمسبک زندگی

6 خاصیت ثابت شده خرما

خرما، درختی ارزشمند و باستانی است که در بسیاری از نواحی گرم و حاره‌­ای دنیا رشد می‌­کند. خرما از قدیم الایام، جایگاه ویژه‌­ای در میان سفره ایرانیان داشته است و هنوز جز ثابت خوراکی­‌های ماه رمضان به شمار می‌­رود. میوه این درخت شگفت انگیز خواص فراوانی دارد که علم جدید برخی از آنها را به اثبات رسانده است. با مبیت همراه باشید تا با خواص این میوه گرمسیری پرطرفدار بیشتر آشنا شوید.

تمام اجزای درخت پربرکت خرما کاربردی و قابل مصرف هستند: تنه، برگ، میوه و حتی هسته خرما. انواع مختلفی از خرما در بازار موجود است ولی عمدتا به دو دسته خرما خشک و خرما تازه تقسیم می­‌شوند. برخلاف ایرانیان که خرما تازه و پرشیره را می­‌پسندند، بیشتر خرمای مصرفی اروپا و آمریکا را خرما خشک تشکیل می­‌دهد. ولی واقعا چه چیزی در خرما وجود دارد که آن را این چنین معروف کرده است.

1. ارزش تغذیه‌­ای بالا

جالب است بدانید که کالری خرما خشک، بیشتر از نوع تازه‌­اش است؛ پس اگر نسبت به کالری مصرفی خود حساس هستید، خرما تازه گزینه بهتری است. بیشتر کالری خرما از کربوهیدارت موجود در آن است و مقدار کمی نیز پروتئین دارد. اما خرما برخلاف کالری بالایی که دارد، منبع مهمی از ویتامین‌­ها و مواد معدنی و مقدار قالب توجهی فیبر است.

از جمله مواد معدنی و ویتامین­‌های این میوه خوشمزه، می­‌توان به پتاسیم، منیزیوم، مس، منگنز، آهن و ویتامین ب6 اشاره کرد.

2. فیبر بالا

برای داشتن بدنی سالم باید به میزان کافی فیبر دریافت کنید. اگر خرما را به رژیم غذایی خودتان اضافه کنید، به آسانی می­‌توانید بخشی از فیبر مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. فیبر به کمک دستگاه گوارش می‌­رود و از یبوست جلوگیری می­‌کند. در واقع، خرما با حمایت از حرکات منظم روده به ایجاد مدفوع کمک می‌­کند.

در تحقیقی نشان داده شد که کسانیکه برای 21 روز، روزی 7 عدد خرما خوردند، در مقایسه با کسانیکه خرما در برنامه غذاییشان نبود، دفع مدفوع منظم‌­تری داشتند و حرکات روده­‌ نیز به طرز قابل توجهی افزایش یافته بود.

به علاوه، فیبر موجود در خرما ممکن است برای کنترل قند خون نیز مفید باشد. فیبر موجود در خرما، به آهستگی جذب می‌­شود و ممکن است، کمک کند تا از افزایش بسیار سریع قند خون، بعد از خوردن این میوه، جلوگیری کند. به همین دلیل، خرما شاخص گلیسمی پایینی دارد. شاخص گلیسمی، اندازه می­‌گیرد که قند خون شما بعد از خوردن غذایی خاص تا چه اندازه سریع بالا می‌­رود.

3. سرشار از آنتی اکسیدان

خرما دارای آنتی اکسیدان­‌های مختلفی است که باعث تقویت خواص این میوه گرمسیری می­‌شوند و برای کاهش ریسک ابتلا به چندین نوع بیماری مفید هستند. آنتی اکسیدان‌ها از سلول­‌های بدن شما در برابر رادیکال­‌های آزاد (مولکول‌­های بی ثباتی که ممکن است باعث واکنش‌­های مضر در بدن و در نتیجه بیماری شوند) محافظت می­‌کند. خرما در مقایسه با سایر میوه‌­های مشابه مانند انجیر و آلو خشک، بیشترین میزان اکسیدان را دارد.

از جمله آنتی اکسیدان‌های مهم موجود در خرما می­‌توان به فلانوئیدها، کارتنوئیدها و فنولیک اسید اشاره کرد که هرکدام برای کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌­های خاصی نظیر آلزایمر، انواع خاصی از سرطان، مشکلات چشمی، و بیماری­‌های قلبی مفید خواهند بود.

4. سلامت مغز

خوردن خرما ممکن است بر بهبود کارکرد مغز تاثیر بگذارد. تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است که خرما برای کاهش مارکرهای التهابی نظیر اینترلوکین 6 (IL-6) در مغز مفید خواهد بود. IL-6 با ریسک بالاتر بیماری‌های تخریب کننده عصبی نظیر آلزایمر در ارتباط است.

بعلاوه، مطالعات حیوانی نشان می­‌دهد که خرما می‌­تواند برای کاهش فعالیت پروتئین­‌های آمیلوئید بتا که می­‌توانند باعث تشکیل پلاک در مغز شوند نیز موثر باشد. زمانیکه پلاک­‌ها در مغز تجمع پیدا کنند، ممکن است، ارتباط میان سلول­‌های مغزی را مختل سازند، که در نهایت منجر به مرگ سلول مغزی و بیماری آلزایمر می­‌شود.

5. بهبود روند زایمان طبیعی

مصرف خرما در چند هفته آخر بارداری، می­‌تواند باعث بهبود اتساع دهانه رحم شود و نیاز به القای زایمان را کاهش دهد. همچنین، می‌­تواند به کاهش زمان زایمان نیز کمک کند. نقشی که خرما در بارداری ایفا می‌­کند، احتمالا به خاطر وجود ترکیباتی است که به اکسی توکسین متصل می­‌شوند و ظاهرا، تاثیراتی که اکسی توکسین بر بدن دارد را تقلید می‌­کنند. اکسی توکسین، هورمونی است که هنگام تولد نوزاد موجب انقباض رحمی و زایمان می‌­شود.

خرما منبع خوبی از شکر و کالری طبیعی است که برای حفظ سطح انرژی در طول زایمان ضروریست.

6. شیرین کننده طبیعی

خرما منبع فروکتوز یا همان شکر طبیعی موجود در میوه­‌هاست. به همین دلیل، خرما بسیار شیرین است و طعم کارامل می­‌دهد. خرما جایگزینی عالی و طبیعی برای شکر سفید است.

بهترین روش برای جایگزین کردن خرما به جای شکر، درست کردن خمیر خرماست. برای این کار باید خرما را به همراه آب در مخلوط کن، میکس کنید. به طور تقریبی، هر یک پیمانه از این خمیر خرمایی را می‌­توانید جایگزین یک پیمانه شکر سفید کنید. هرچند که خرما سرشار از فیبر و مواد مغذی است ولی کالری بالایی دارد و هنگام مصرف باید حد اعتدال را نگه داشت.

سخن پایانی

اگر خرما را به طور مرتب مصرف کنید، شاهد خواص فوق العاده­‌اش خواهید بود. میوه‌­ای مغذی و سرشار از فیبر، ویتامین‌­ها و مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها که با خواص متعددش از جمله بهبود دستگاه گوارش یا کاهش ریسک ابتلا به بیماری­‌های مختلف، طرفداران زیادی پیدا کرده است. پس از این میوه خوشمزه و مغذی غافل نشوید و آن را به برنامه غذایی روزانه خود اضافه کنید.

الهام اقاملایی

ارشد مترجمی رو که گرفتم، سرم با ترجمه و تدریس زبان گرم بود که خیلی اتفاقی با دنیای تولید محتوا آشنا شدم. دنیایی به وسعت یک اقیانوس ولی با عمق نیم سانت:) آماده ای تا با هم شیرجه بزنیم تو این اقیانوس جذاب! Let's Go

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا