غذاهایی برای کاهش رفلاکس اسید معده
تجربه گهگاهی سوزش سر دل یا همان رفلاکس معده چیز عجیبی نیست ولی برخی از افراد، تقریبا بعد از هر وعده غذایی، دچار احساس ناخوشایند سوزش، نفخ و تهوع میشوند. اگر شما هم جزء این دسته افراد هستید، حتما تا آخر این مقاله با مبیت همراه باشید.
در حالت عادی، عضله اسفنکتر مری (لولهای عضلانی که به غذا اجازه عبور میدهد و زمانیکه غذا به معده رسید، محکم بسته میشود تا از خروج و بالا آمدن محتویات معده جلوگیری کند) از مری در برابر اسید معده دفاع میکند. با این وجود، اگر اسفنکتر شل شود، غذا میتواند از طریق این دریچه شل شده به سمت بالا برگردد و باعث رفلاکس اسید معده شود.
دکتر اکتا گوپتا، متخصص گوارش دانشگاه پزشکی جان هاپکینز، میگوید: رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل علائم رفلاکس اسید ایفا میکند و اولین گزینه درمانی برای مبتلایان به این بیماری به شمار میرود.
غذاهایی که ممکن است باعث سوزش سردل شوند
غذاهایی که عموما به عنوان عامل ایجاد رفلاکس شناخته میشوند، در حقیقت باعث شل شدن اسفنکتر و تاخیر در پروسه هضم و باقی ماندن طولانیتر غذا در معده میشوند. بدترین انتخاب برای این افراد، غذاهایی هستند که چربی، نمک و ادویه زیادی دارند:
• غذاهای سرخ شده
• فست فودها
• چیپس و سایر اسنکهای فرآوری شده
• پودر فلفل قرمز و سایر فلفلها (سیاه، سفید)
• گوشتهای چرب نظیر بیکن و سوسیس
• پنیر
• سس گوجه فرنگی
• مرکبات
• شکلات
• نعنا
• نوشیدنیهای گازدار
دکتر گوپتا معتقد است که “حفظ تعادل، کلید حل مشکلات است؛ چرا که بسیاری از افراد نمیتوانند یا نمیخواهند تا این مواد غذایی را به صورت کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند”. اما حتما از غذا خوردن دیر هنگام در اواخر شب و زمانی که میخواهید به رختخواب بروید، خودداری کنید. با این کار، هنگامی که دراز کشیدهاید تا به خواب بروید، غذایی در معده باقی نمانده است تا از طریق دریچه شل شده به سمت بالا برگردد. همچنین، بهتر است به جای یک وعده غذایی حجیم و بزرگ، وعده های غذایی خود را به دفعات بیشتری تقسیم کنید و در عوض حجم کمتری غذا بخورید.
غذاهایی که به پیشگیری از رفلاکس اسید کمک میکنند
خبری خوب: غذاهای زیادی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کرده و از رفلاکس اسید جلوگیری کنند. پس بهتر است تا یخچال خود را از این مواد غذایی پر کنید:
غذاهای حاوی فیبر بالا
غذاهای سرشار از فیبر باعث احساس سیری در شما میشوند و احتمال پرخوری را کاهش میدهند (چیزی که یکی از عوامل سوزش سردل است). پس تا میتوانید این غذاهای فیبردار را در وعدههای غذایی خود بگنجانید:
• غلات کامل نظیر جودوسر، کوس کوس و برنج قهوهای
• سبزیجات ریشهای نظیر سیب زمینی شیرین، هویج و چغندر
• سبزیجات سبز نظیر مارچوبه، بروکلی و لوبیا سبز
غذاهای قلیایی
غذاهای مختلف دارای PH متفاوتی هستند.آن دسته از غذاهایی که PH پایینی دارند، اسیدی هستند و احتمال بیشتری دارد تا باعث ایجاد رفلاکس معده شوند. آن دسته از غذاهایی که PH بالاتری دارند، قلیایی هستند و به فروکش کردن اسید قوی معده کمک میکنند. برخی از غذاهای قلیایی عبارتند از:
• موز
• خربزهها
• گل کلم
• رازیانه
• مغزیجات
غذاهای آبدار
غذاهایی که آب زیادی دارند، میتوانند به رقیقسازی و تضعیف اسید معده کمک کنند. غذاهایی نظیر:
• کرفس
• خیار
• کاهو
• هندوانه
• سوپها
• دمنوشهای گیاهی
البته هندوانه، سوپ و کلم ممکن است برای برخی مناسب نباشند و بیشتر باعث ترشح اسید شوند.
درمانهای خانگی سوزش سر دل
معمولا افرادی که درگیر رفلاکس اسید معده هستند، با خوردن داروهای بدون نسخه، به دنبال خنثی کردن اسید معده هستند. اما برخی غذاها نیز به آنها کمک میکند تا علائم خود را تخفیف دهند.
شیر
برخی به تاثیر شیر بر کاهش اسید معده اعتقاد دارند ولی باید در نظر گرفت که شیرها انواع مختلفی دارند: شیرهای کاملی که پرچرب هستند، نیم چرب و شیر کم چرب یا بدون چربی. چربی موجود در شیر میتواند رفلاکس معده را بدتر کند. اما شیر بدون چربی میتواند به عنوان یک سپر موقت میان اسید معده و دیواره معده نقش ایفا کند و برای درمان فوری و موقت علائم رفلاکس مفید خواهد بود. ماست کم چرب نیز همین خاصیت تسکین دهندگی را دارد و بعلاوه دارای پروبیوتیک نیز هست.
زنجبیل
زنجبیل یکی از بهترین درمانهای گوارشی به شمار میرود. زنجبیل با خواص قلیایی و ضدالتهابی خود، تحریک سیستم گوارش را بهبود میبخشد. اگر احساس میکنید که سوزش سر دل دارید، چند جرعه چای زنجبیلی بنوشید.
سرکه سیب
اگرچه هنوز تحقیقات کافی در زمینه تاثیر نوشیدن سرکه سیب بر کاهش اسید معده صورت نگرفته است، ولی بسیاری از افراد قسم میخورند که کمک کننده است. توجه داشته باشید که هیچ وقت بدون رقیق سازی سرکه سیب آن را ننوشید زیرا اسید قدرتمند آن میتواند مری را تحریک کند. در عوض، مقدار کمی از سرکه سیب را در آب رقیق کنید و سپس همراه وعدههای غذایی خود نوش جان کنید.
آب لیمو
اکثر افراد، آبلیمو را به شدت اسیدی میدانند ولی اگر مقدار کمی آبلیمو را در آب گرم حل کنید و کمی عسل به آن اضافه کنید، خاصیت قلیایی پیدا میکند و میتواند اسید معده را خنثی کند. بعلاوه، عسل دارای آنتی اکسیدانهایی است که از سلولهای بدن محافظت میکند.