زیبایی و سلامتسبک زندگی

غذاهایی برای کاهش رفلاکس اسید معده

تجربه گهگاهی سوزش سر دل یا همان رفلاکس معده چیز عجیبی نیست ولی برخی از افراد، تقریبا بعد از هر وعده غذایی، دچار احساس ناخوشایند سوزش، نفخ و تهوع می­‌شوند. اگر شما هم جزء این دسته افراد هستید، حتما تا آخر این مقاله با مبیت همراه باشید.

در حالت عادی، عضله اسفنکتر مری (لوله‌­ای عضلانی که به غذا اجازه عبور می­‌دهد و زمانیکه غذا به معده رسید، محکم بسته می­‌شود تا از خروج و بالا آمدن محتویات معده جلوگیری کند) از مری در برابر اسید معده دفاع می­کند. با این وجود، اگر اسفنکتر شل شود، غذا می‌­تواند از طریق این دریچه شل شده به سمت بالا برگردد و باعث رفلاکس اسید معده شود.

دکتر اکتا گوپتا، متخصص گوارش دانشگاه پزشکی جان هاپکینز، می­‌گوید: رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل علائم رفلاکس اسید ایفا می‌­کند و اولین گزینه درمانی برای مبتلایان به این بیماری به شمار می­رود.

غذاهایی که ممکن است باعث سوزش سردل شوند

غذاهایی که عموما به عنوان عامل ایجاد رفلاکس شناخته می­‌شوند، در حقیقت باعث شل شدن اسفنکتر و تاخیر در پروسه هضم و باقی ماندن طولانی‌­تر غذا در معده می­‌شوند. بدترین انتخاب برای این افراد، غذاهایی هستند که چربی، نمک و ادویه زیادی دارند:

• غذاهای سرخ شده

• فست فودها

• چیپس و سایر اسنکهای فرآوری شده

• پودر فلفل قرمز و سایر فلفلها (سیاه، سفید)

• گوشت‌های چرب نظیر بیکن و سوسیس

• پنیر

• سس گوجه فرنگی

• مرکبات

• شکلات

• نعنا

• نوشیدنی­‌های گازدار

دکتر گوپتا معتقد است که “حفظ تعادل، کلید حل مشکلات است؛ چرا که بسیاری از افراد نمی‌­توانند یا نمی­‌خواهند تا این مواد غذایی را به صورت کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند”. اما حتما از غذا خوردن دیر هنگام در اواخر شب و زمانی که می‌­خواهید به رختخواب بروید، خودداری کنید. با این کار، هنگامی که دراز کشیده‌­اید تا به خواب بروید، غذایی در معده باقی نمانده است تا از طریق دریچه شل شده به سمت بالا برگردد. همچنین، بهتر است به جای یک وعده غذایی حجیم و بزرگ، وعده های غذایی خود را به دفعات بیشتری تقسیم کنید و در عوض حجم کمتری غذا بخورید.

غذاهایی که به پیشگیری از رفلاکس اسید کمک می­‌کنند

خبری خوب: غذاهای زیادی وجود دارند که می­توانند به شما کمک کرده و از رفلاکس اسید جلوگیری کنند. پس بهتر است تا یخچال خود را از این مواد غذایی پر کنید:

غذاهای حاوی فیبر بالا

غذاهای سرشار از فیبر باعث احساس سیری در شما می­‌شوند و احتمال پرخوری را کاهش می‌­دهند (چیزی که یکی از عوامل سوزش سردل است). پس تا می­‌توانید این غذاهای فیبردار را در وعده­‌های غذایی خود بگنجانید:

• غلات کامل نظیر جودوسر، کوس کوس و برنج قهوه‌­ای

• سبزیجات ریشه‌­­­­­ای نظیر سیب زمینی شیرین، هویج و چغندر

• سبزیجات سبز نظیر مارچوبه، بروکلی و لوبیا سبز

غذاهای قلیایی

غذاهای مختلف دارای PH متفاوتی هستند.آن دسته از غذاهایی که PH پایینی دارند، اسیدی هستند و احتمال بیشتری دارد تا باعث ایجاد رفلاکس معده شوند. آن دسته از غذاهایی که  PH بالاتری دارند، قلیایی هستند و به فروکش کردن اسید قوی معده کمک می­کنند. برخی از غذاهای قلیایی عبارتند از:

• موز

• خربزه‌­ها

• گل کلم

• رازیانه

• مغزیجات

غذاهای آبدار

غذاهایی که آب زیادی دارند، می­‌توانند به رقیق­‌سازی و تضعیف اسید معده کمک کنند. غذاهایی نظیر:

•  کرفس

• خیار

• کاهو

• هندوانه

• سوپ‌ها

• دمنوش­‌های گیاهی

البته هندوانه، سوپ و کلم ممکن است برای برخی مناسب نباشند و بیشتر باعث ترشح اسید شوند.

درمانهای خانگی سوزش سر دل

معمولا افرادی که درگیر رفلاکس اسید معده هستند، با خوردن داروهای بدون نسخه، به دنبال خنثی کردن اسید معده هستند. اما برخی غذاها نیز به آنها کمک می‌­کند تا علائم خود را تخفیف دهند.

شیر

برخی به تاثیر شیر بر کاهش اسید معده اعتقاد دارند ولی باید در نظر گرفت که شیرها انواع مختلفی دارند: شیرهای کاملی که پرچرب هستند، نیم چرب و شیر کم چرب یا بدون چربی. چربی موجود در شیر می­‌تواند رفلاکس معده را بدتر کند. اما شیر بدون چربی می­‌تواند به عنوان یک سپر موقت میان اسید معده و دیواره معده نقش ایفا کند و برای درمان فوری و موقت علائم رفلاکس مفید خواهد بود. ماست کم چرب نیز همین خاصیت تسکین دهندگی را دارد و بعلاوه دارای پروبیوتیک نیز هست.

زنجبیل

زنجبیل یکی از بهترین درمان‌های گوارشی به شمار می‌رود. زنجبیل با خواص قلیایی و ضدالتهابی خود، تحریک سیستم گوارش را بهبود می­‌بخشد. اگر احساس می‌­کنید که سوزش سر دل دارید، چند جرعه چای زنجبیلی بنوشید.

سرکه سیب

اگرچه هنوز تحقیقات کافی در زمینه تاثیر نوشیدن سرکه سیب بر کاهش اسید معده صورت نگرفته است، ولی بسیاری از افراد قسم می­خورند که کمک کننده است. توجه داشته باشید که هیچ وقت بدون رقیق سازی سرکه سیب آن را ننوشید زیرا اسید قدرتمند آن می­‌تواند مری را تحریک کند. در عوض، مقدار کمی از سرکه سیب را در آب رقیق کنید و سپس همراه وعده­‌های غذایی خود نوش جان کنید.

آب لیمو

اکثر افراد، آبلیمو را به شدت اسیدی می‌­دانند ولی اگر مقدار کمی آبلیمو را در آب گرم حل کنید و کمی عسل به آن اضافه کنید، خاصیت قلیایی پیدا می­‌کند و می‌­تواند اسید معده را خنثی کند. بعلاوه، عسل دارای آنتی اکسیدان‌هایی است که از سلول­‌های بدن محافظت می‌­کند.

الهام اقاملایی

ارشد مترجمی رو که گرفتم، سرم با ترجمه و تدریس زبان گرم بود که خیلی اتفاقی با دنیای تولید محتوا آشنا شدم. دنیایی به وسعت یک اقیانوس ولی با عمق نیم سانت:) آماده ای تا با هم شیرجه بزنیم تو این اقیانوس جذاب! Let's Go

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا