زیبایی و سلامتسبک زندگی

ترفندهایی برای بهتر خوابیدن

احتمالا برای شما هم پیش آمده در حالی‌که دراز کشیده‌­اید به سقف اتاق خیره شوید و از خودتان بپرسید که “یعنی امشب خواب به چشم من می آید؟” یا ساعت دو نصفه شب از خواب بپرید و فکر کنید که صبح شده و باید بیدار شوید. اگر نیاز دارید تا بهتر بخوابید، باید فکری به حال بهداشت خوابتان کنید و علاوه بر آن، عاداتی را که باعث می‌­شوند، نتوانید به اندازه کافی و خوب بخوابید، اصلاح کنید. در ادامه به تغییراتی که می‌­توانید در ساعات روز و قبل خواب ایجاد کنید تا خواب بهتری داشته باشید، خواهیم پرداخت.

بهداشت خواب چیست؟

بهداشت خواب به عادات سالم خواب می‌­پردازد. دلیل اهمیت بهداشت خواب، تاثیر زیادی است که خواب خوب بر سلامت روان و جسم و در حالت کلی، بر سطح کیفیت زندگی شما می­‌گذارد. رفتارهای شما در طول روز (منظور کارهایی که قبل از رفتن به رختخواب می‌­کنید، نیست)، نیز می­توانند بر خواب شبانه شما تاثیر بگذارند. انتخاب غذا و نوشیدنی، برنامه کاری، کارهایی که در طول عصر انجام می‌­دهید و بسیاری از فعالیت­‌های دیگر، همگی نقش مهمی در کیفیت خواب شبانه شما دارند.

چکار کنم تا خواب بهتری داشته باشم؟

اگر خوب نمی‌خوابید، با رعایت چند نکته در طول روز و قبل از رفتن به رختخواب، آماده خواهید شد تا خواب شبانه بهتری داشته باشید. در واقع، مفهوم بهداشت خواب نیز همین است؛ ایجاد عادات سالم برای داشتن خواب خوب شبانه.

1. برنامه خواب منظم

سعی کنید همیشه در یک ساعت مشخص بخوابید و در یک ساعت معین از خواب بیدار شوید، حتی در آخر هفته‌­ها. چنین کاری چرخه خواب بدن شما را تقویت می­‌کند (ساعت درونی بدن)، و در نتیجه راحت‌تر می‌­توانید به خواب بروید و بیدار شوید.

اگر به برنامه خوابتان پایبند بمانید، ممکن است در طول روز نیز کمتر احساس خواب آلودگی کنید. همیشه سعی کنید تا برنامه خواب خود را به گونه‌­ای تنظیم کنید که حتما 7 تا 8 ساعت خواب شبانه داشته باشید.

2. روتین آرامش بخش قبل از خواب

داشتن روتینی آرامش بخش قبل از خواب و وفادار ماندن به آن باعث می­شود تا بدن متوجه شود که چه زمانی ساعت خواب شماست. با داشتن چنین روتینی، سریعتر به خواب می‌­روید. بهترین زمان برای شروع روتین، 30 تا 60 دقیقه قبل از رفتن به رختخواب است.

هر چیزی که باعث احساس آرامش در شما شود، می­‌تواند جز روتین خواب شما باشد (البته به جز دستگاه‌هایی که نور آبی از خود ساطع می­کنند). برای مثال:

• دوش آب گرم بگیرید. آب علاوه بر آرامشی که در همان لحظه که دوش می­‌گیرید یا در وان غوطه ور هستید به شما می­‌دهد؛ بعد از اینکه از حمام بیرون آمدید نیز دمای بدن شما را کاهش می‌­دهد و می­‌تواند احساس خواب آلودگی ایجاد کند.

• برخی حرکات کششی سبک به ماهیچه­‌های شما کمک می‌­کند تا ریلکس شوند و فشار و تنش کمتری احساس کنید.

• چند دقیقه مدیتیشن کنید نا جسم و ذهنتان آرام گیرد.

• موسیقی­‌های آرامش بخش را امتحان کنید و در همان حال روی تنفس خود دقت کنید.

• زمانی را به کتاب خواندن اختصاص دهید ولی از دستگاه‌های الکترونیکی برای این کار استفاده نکنید.

• از هر چیز استرس‌­زا یا تحرک کننده‌­ای بپرهیزید، برای مثال، صحبت­‌ها یا کارهای احساسی.

3. خاموش کردن وسایل الکترونیکی قبل از خواب

وسایل الکترونیکی مانند موبایل که نور آبی از خود ساطع می­‌کنند، باعث کاهش سطح ملاتونین در بدن می‌­شوند. ملاتونین ماده­‌ای شیمیایی است که چرخه خواب/بیداری شما را تنظیم می­‌کند. زمانیکه سطح ملاتونین خون شما کاهش پیدا کند، خواب رفتن دشوارتر می‌­شود.

بعلاوه، وسایلی که نور آبی ساطع می­‌کنند می‌­توانند باعث مشغول شدن ذهن شما شوند و به خواب رفتن را سخت‌­تر کنند.

شاید تصور کنید که اگر درست قبل از خوابیدن به موبایل خود نگاه نکنید، کافیست ولی حتی نگه داشتن موبایل در نزدیکی تخت خواب نیز می‌­تواند خواب را مختل کند (حتی اگر ندانید که موبایلتان در نزدیکی شماست).

نوتیفیکیشن پیام‌­ها، ویبره رفتن، و نوری که ناگهان در نیمه شب روی صفحه ظاهر می­‌شود، همگی می‌­توانند برای یک لحظه شما را از خواب بیدار کنند و باعث مختل شدن خواب گردند.

4. ورزش مداوم

اگر هر روز تنها 30 دقیقه ایروبیک کار کنید، باعث بهبود کیفیت خواب و سلامت کلی بدنتان خواهد شد. اگر بتوانید خارج از منزل ورزش کنید، شاید منافع بیشتری نیز نصیبتان شود زیرا قرار گرفتن در نور طبیعی به شما در تنظیم چرخه خواب کمک خواهد کرد.

البته اگر امکان ورزش در محیط آزاد را ندارید، نگران نشوید. حتی تمرینات مرتب داخل منزل نیز می­‌تواند باعث بهبود وضعیت خواب شما شود.

البته یک تا دو ساعت قبل از رفتن به رختخواب، نباید ورزش کنید. چرا که با این کار سطح انرژی و دمای بدن بالا می‌­رود و خوابیدن مشکل‌­تر می­‌شود. اگر می­‌خواهید در اواخر شب ورزش کنید، کشش ماهیچه‌­ها و یوگا، گزینه‌­های مناسب‌تری هستند.

5. کمتر کافئین مصرف کنید

اثرات کافئین می­تواند 3 تا 7 ساعت بعد از مصرف در بدن باقی بماند. این بدان معناست که اگر در بعد از ظهر یک فنجان قهوه بنوشید، بسیار بیشتر از آن چیزی که تصورش را می‌­کنید، شما را هشیار و بیدار نگه می­‌دارد.

اگرچه معمولا بهترین کار، محدود کردن نوشیدن قهوه به ساعات صبحگاهی است، ولی یادتان باشد که آستانه تحمل کافئین هر کسی با دیگری فرق دارد. برخی از افراد حتی می­‌توانند در نیمه شب نیز قهوه مصرف کنند، در حالیکه سایر افراد، باید خیلی زودتر از ساعات عصر، لب به قهوه نزنند تا شب به خواب بروند. در نظر داشته باشید که هر چه کمتر کافئین مصرف کنید، نسبت به اثرات آن حساس­‌تر خواهید بود.

6. محیط اتاق خواب را آماده خواب کنید

اتاقی تاریک، خنک و آرام به شما کمک می­‌کند تا راحت‌تر و بهتر بخوابید. برای اکثر افراد، دمای 15.6 تا 19.4 سانتی گراد، دمایی ایده‌­آل برای به خواب رفتن است. باید تشک، بالش و تخت­خواب راحتی نیز برای خود مهیا کنید. هر چه احساس راحتی بیشتری کنید، خواب رفتن برایتان آسان‌تر خواهد بود. اگر خوابتان سبک است یا همسایه­‌های پرسروصدایی دارید، یک جفت گوش گیر باکیفیت به شما کمک خواهد کرد تا خواب بهتر و عمیق­‌تری داشته باشید.

به علاوه، اگر نور زیادی به اتاق خوابتان وارد می­‌شود، شاید بهتر باشد تا پرده­‌ها را بکشید یا از چشم بند استفاده کنید تا محیط خوابتان را تا حد امکان، تاریکتر کنید.

7. از تختخواب فقط برای خواب استفاده کنید

اگر تخت­خواب نرم و راحتی دارید، شاید وسوسه شوید تا از آن برای مطالعه، کار، صحبت کردن با تلفن، تماشای تلویزیون یا سایر فعالیت­‌ها استفاده کنید. اما باید در نظر داشته باشید که تخت­خواب فقط برای خوابیدن است. با این کار، مغزتان میان تخت و خوابیدن ارتباط ایجاد می‌­کند و آسانتر به خواب خواهید رفت.

مطالعه کتاب یکی از راه‌های ریلکس کردن قبل از خواب است ولی اگر کتاب باعث هوشیار نگه داشتن مغزتان شود، می‌­تواند یکی از عوامل مختل کننده خواب باشد. بهتر است روی کاناپه مطالعه کنید و وقتی خوابتان گرفت به تخت‌خواب بروید.

اگر شب‌ها برای به خواب رفتن، مدت زمان طولانی پهلو به پهلو می­‌شوید و در نهایت، خواب خوب و عمیقی ندارید، باید چاره­‌ای برای معضل بی­خوابی یا بدخوابی خود بکنید، زیرا خواب خوب و کافی یکی از ضروریات زندگی سالم است. در قسمت قبل، پنج راهکار به شما یاد دادیم تا با انجام آنها، خودتان را برای داشتن خوابی راحت آماده کنید. در این قسمت نیز با مبیت همراه باشید تا 5 راهکار مفید دیگر به شما معرفی کنیم.

8. تنها زمانی به تخت­خواب بروید که خسته‌­اید

اگر خسته نیستید، روی تخت دراز نکشید و شروع به پهلو به پهلو شدن و غلت زدن نکنید. در عوض، کارهایی انجام دهید که باعث ریلکس شدن و در عین حال خسته کردن شما شوند؛ و سپس به تخت بروید.

اگر بعد از 20 دقیقه دراز کشیدن، خواب نرفتید، از جایتان بلند شوید. خواب نرفتن ممکن است باعث عصبانیت و آشفتگی شما شود، و در نتیجه، باعث شود تا برای مدت طولانی­‌تری به خواب نروید.

زمانیکه از جایتان بلند شدید، شروع به کاری کنید که آشفتگی شما را برطرف کند، مثلا روی کاناپه کتاب بخوانید تا احساس خستگی و خواب آلودگی کنید.

9. کمتر چرت بزنید (یا کلا چرت نزنید)

چرت زدن در طول روز باعث دشواری در خواب شبانه می­شود و ممکن است، کاری کند تا در اواسط شب بیدار و بدخواب شوید. اگر به خواب بعد از ظهر عادت دارید:

تنها نیم ساعت یا کمتر بخوابید
از خواب نزدیک غروب پرهیز کنید.

چرت زدن بیشتر روی خواب شب سالمندان تاثیر دارد تا جوانان، اما میزان تاثیرش چندان مشخص نیست.

10. قبل از رفتن به تخت­خواب، استرس خود را کنترل کنید

فکر کردن به چیزهایی که باعث نگرانی شما هستند، شما را در طول شب بیدار نگه می­‌دارد. برای جلوگیری از چنین فکرهایی که باعث بی­‌خوابی می­شوند، چند توصیه داریم:

قبل از رفتن به رخت­خواب، چیزهایی که باعث نگرانی شما هستند را روی کاغذ بنویسید تا از ذهنتان بیرون بیایند.
اگر نوشتن لیست کارهای روزانه باعث کاهش استرس شما می‌­شود، حتما برنامه روز بعدتان را بنویسید. شما می­‌توانید کارهای فردا یا حتی بقیه هفته را اولویت بندی کنید و سپس به مغزتان استراحت دهید.
تحقیقات نشان می­دهد که پتوهای سنگین می­توانند به کاهش اضطراب و بی­‌خوابی کمک کنند، و ممکن است اثراتی مشابه فشار درمانی داشته باشد.
قبل از خواب، مدیتیشن انجام دهید تا ذهنتان آرام بگیرد.

سخن نهایی

بهداشت خواب یعنی داشتن عادات صحیح خواب. رفتارهای شما، چه در طول روز و چه در زمان خواب، می­توانند بر کیفیت خواب شما تاثیر بگذارند.

اگر به سختی به خواب می‌­روید، می‌­توانید از ترفندهایی که در بالا آوردیم، استفاده کنید تا سریعتر به خواب بروید و برای ساعتهای طولانی­‌تری بخوابید.

اگر باز هم با الگوی خواب خود مشکل دارید و خوابتان نمی­‌برد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک می‌­تواند تشخیص دهد که مشکلات زمینه‌­ای تاثیری در بی­خ‌وابی شما دارند یا نه، و در صورت نیاز، چنین مشکلاتی را درمان کند.

الهام اقاملایی

ارشد مترجمی رو که گرفتم، سرم با ترجمه و تدریس زبان گرم بود که خیلی اتفاقی با دنیای تولید محتوا آشنا شدم. دنیایی به وسعت یک اقیانوس ولی با عمق نیم سانت:) آماده ای تا با هم شیرجه بزنیم تو این اقیانوس جذاب! Let's Go

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا