راهنمای خریدقطعات کامپیوتر

راهنمای خرید هارد دیسک HDD

امروز با موضوع دیگری به نام “راهنمای خرید هارد دیسک HDD” در خدمت شما عزیزان هستیم.

هارد چیست؟

برای ذخیره اطلاعات روی سیستم های کامپیوتری از هارد دیسک ها استفاده می کنیم. به طور کلی برای ذخیره هرچیزی در کامپیوتر از هارد دیسک استفاده می شود. از ذخیره فایل های مختلف گرفته تا ذخیره نرم افزارهای مختلف و حتی سیستم عامل؛

چند نوع هارد دیسک داریم؟

پیشتر و در مقاله “راهنمای جامع خرید هارد “با دسته بندی انواع هارد ها آشنا شدید، امروز قصد داریم به صورت تخصصی تر به بررسی هارد های Hard Disk Drive)HDD) بپردازیم. به طور کلی در سیستم های کامپیوتری رومیزی، عمدتا از این نوع هارد ها استفاده می شود.

این نوع هارد ها در کنار ظرفیت بالایی که در اختیار کاربر می گذارند، از قیمت مناسبی هم برخوردار هستند. البته از معایب آنها می توان به امکان از دست رفتن اطلاعات در اثر وارد شدن ضربه اشاره کرد. یکی دیگر از معایب این نوع هارد ها که البته می توان همزمان آن را به عنوان یک حُسن هم یاد کرد، امکان بازیابی مجدد فایل ها می باشد.

عیب از این نظر که امکان لو رفتن اطلاعات محرمانه از قبیل فایل های شخصی و کاری به دست افراد سودجو وجود دارد و حسن از این جهت که اگر به صورت اتفاقی و ناخواسته اقدام به حذف اطلاعات مهم خود کردید، می توانید مجددا اقدام به بازگرداندن آنها کنید.

اجزای تشکیل دهنده هارد های HDD

اجزای تشکیل دهنده هارد های HDD

1- کنترل کننده مرکزی ( Actuator )

این قسمت که از آن به عنوان مغز هارد دیسک یاد می شود، وظیفه کنترل بازوی مکانیکی هارد و ارتباط با سایر اجزای مادر بورد را دارد. این کار برای ورود و بازخوانی اطلاعات به نحو احسن صورت می گیرد.

2- بازوی مکانیکی ( Head Arm )

این وسیله، وظیفه جابجایی هد روی دیسک ها را بر عهده دارد و می تواند هد را از مرکزی ترین نقطه دیسک تا نزدیک لبه های آن جا به­­ جا کند.

  3 – سر خواندن و نوشتن ( Read/Write Head )

این وسیله بر روی انتهایی ترین قسمت بازوی مکانیکی نصب می شود و وظیفه خواندن یا نوشتن اطلاعات به صورت 0 و 1، بر روی قسمت های بسار ریز موجود در دیسک (سکتور) را بر عهده دارد.

اگر هد قصد ذخیره داده ها را داشته باشد، مقادیر مغناطیسی 0 و 1 را در این قسمت های بسیار ریز قرار می دهد. در حالت خواندن داده ها، دقیقا عکس حالت نوشتن اتفاق می افتد.  قطب مغناطیسی مقادیر مشخص شده روی دیسک که توسط کنترل کننده مرکزی (شماره 1) انجام می شود، به وسیله هد دریافت می شود و 0 یا 1 منطقی معادل آن تحویل داده می شود.

لازم به ذکر است فاصله هد تا صفحه بسیار اندک و در حدود چند نانومتر می باشد.

  4 – دیسک Platter

در ساخت هارد های امروزی از چند صفحه دیسک استفاده می شود. جنس آنها از شیشه و یا سرامیک تشکیل شده است. وظیفه این صفحات ذخیره اطلاعات به صورت مغناطیسی 0 و 1 در قسمت های بسیار کوچکی به نام سکتور می باشد. معمولا هرسکتور توانایی ذخیره 512 بایت از اطلاعات را دارد.

در بین هر دو سکتور یک شکاف (که به آن گپ گفته می شود) وجود دارد که ابتدا و انتهای آن ها را قابل تشخیص می کند. اندازه سکتور ها با همدیگر برابر است. ظرفیت ذخیره داده سکتور ها در هاردهای امروزی می تواند به 4096 بایت هم برسد.

سکتورها می توانند فیزیکی و یا منطقی باشند. اندازه سکتورهای فیزیکی در کارخانه سازنده تعیین می شود و اندازه سکتورهای منطقی توسط کاربر و به وسیله سیستم عامل تعیین می شود که همواره مضربی از سکتور فیزیکی می باشد.

دیسک Platter

   5 – موتور چرخان دیسک ها (Spindle )

چرخاندن دیسک ها برای خواندن یا نوشتن توسط هد، به وسیله این قطعه صورت می گیرد. سرعت چرخش این قطعه با RPM ( دور بر دقیقه ) نشان داده می شود و در هارد های مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال این مقدار در هارد های کم مصرف قابل حمل، 4200 دور بر دقیقه می باشد و می تواند در مدل های پیشرفته تر به 15000 دور بر دقیقه هم برسد.

معیار های خرید هارد دیسک

  • بودجه و ظرفیت هارد

خرید هارداولین قدم برای انتخاب هارد دیسک مناسب، بحث قیمت است. اما این به معنی آن نیست که با هر بودجه ای که دارید، چشم بسته برای خرید هارد دیسک اقدام کنید. نکات دیگری مثل ظرفیت هارد هم هنگام خرید مهم هستند. هارد دیسکی با ظرفیت 1 ترابایتی برای اکثر کاربران امروزی، ظرفیتی ایده آل محسوب می شود. با این حجم قادر به نگهداری تعداد زیادی از فایل های موسیقی، فیلم، برنامه های متنوع با حجم بالا، بازی های گرافیکی مختلف و … خواهید بود.

با این حال اگر این مقدار برای شما کافی نیست می توانید از هارد هایی با ظرفیت های بالاتر هم استفاده کنید. در این میان انتخاب های متنوعی از برند های خوب بازار مثل وسترن دیجیتال، سیگیت و … با قیمت مناسب پیش روی شماست. چنانچه قصد خرید هارد اینترنال را دارید، پیشنهاد می کنیم سری به ” هارد دیسک های اینترنال ” فروشگاه مبیت بزنید.

البته خرید هارد دیسک جدید به معنای آن نیست که هارد قبلی خود را کنار بگذارید. شما می توانید در کنار هارد قبلی، از هارد جدید هم به صورت همزمان استفاده کرده و به این ترتیب به فضای ذخیره سازی بیشتری دسترسی پیدا کنید.

  • ابعاد و اندازه

یکی دیگر از معیار های مهم برای انتخاب هارد مناسب، توجه به سایز آنهاست. هارد های HDD به دو بخش کلی و رایج 3.5 و 2.5 اینچی تقسیم می شوند.

الف – هارد های 3.5 اینچی

این نوع از هارد ها بیشتر مناسب استفاده در سیستم کامپیوتر های رومیزی (دسکتاپ) می باشند. ضخامت این دسته از هارد ها به 19 و یا 25.4 میلی متر می رسد. همچنین دارای طول 146 و عرض 101.6 میلی متر می باشند.

ب – هارد های 2.5 اینچی

اگر قصد ارتقا حافظه ذخیره سازی در لپ تاپ خود را دارید، این نوع از هارد ها می توانند مناسب ترین انتخاب باشند. طول آنها به 100 و عرض آنها به 69.85 میلی متر می رسد. همچنین در بخش ضخامت دارای انواع مختلفی از 5 تا 19 میلی متر می باشند که می توانید مناسب با فضای موجود در لپ تاپ خود، اقدام به خرید آنها نمایید.

  • سرعت چرخش هارد دیسک

سرعت چرخش هارد

یکی از مهم ترین معیارها برای خرید هارد مناسب، توجه به سرعت دورانی آنهاست. هرچه این مقدار بیشتر باشد، سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی صفحات هارد، سریع تر انجام می شود و به این ترتیب در هنگام بازخوانی فایل های سنگین سرعت بیشتری را تجربه خواهید کرد.

همانطور که در بالا گفته شد سرعت دورانی صفحات دیسک، با واحد دور بر دقیقه یا RPM سنجیده می شود. در اکثر هاردهای موجود در بازار، این مقدار به 5400 و 7200 دور بر دقیقه می رسد که برای کاربری های خانگی بسیار مناسب می باشد.

هرچه این مقدار بالاتر برود طبیعتا بر قیمت تمام شده تاثیر می گذارد و می بایست مبلغ بیشتری را برای خرید هارد هزینه کنید. این اطلاعات در قسمت پشتی محصول مورد نظر درج شده اند. یکی از بهترین نمونه های موجود با ظرفیت 6 ترابایتی و سرعت انتقال اطلاعات با نرخ بالا، هارد ديسک اينترنال وسترن ديجيتال مدل Black ظرفيت 6 ترابايت می باشد. برای مشاهده صفحه محصول روی نام آن کلیک نمایید.

  • رابط یا درگاه هارد

یکی دیگر از مواردی که باید مورد توجه کاربران قرار بگیرد توجه به در گاه هارد می باشد. به قسمتی از هارد که با استفاده از کابل به مادربورد متصل می شود، درگاه هارد گفته می شود که خود به دو نوع کلی تقسیم می شود.

الف- Serial ATA) SATA)

sata

در این نوع از درگاه ها، اطلاعات به صورت پشت سر هم انتقال پیدا می کنند. سرعت این درگاه ها بین 150 تا 200 مگابایت بر ثانیه می باشد. البته در در صورتی می توانید به این سرعت برسید که سرعت خواندن/ نوشتن هاردتان هم همین مقدار باشد.

ب- IDE یا ATA

انتقال اطلاعات در این نوع از درگاه ها به صورت موازی بوده و سرعت انتقال آن هم می تواند بین 8 تا 100 مگابایت بر ثانیه متغیر باشد. این نوع از درگاه ها نسبت به درگاه SATA، قدیمی تر محسوب می شوند و منسوخ شده به شمار می آیند. در مادربورد های جدید، دیگر درگاه ATA به چشم نمی خورد.

IDE

اما اگر مادربورد شما از نمونه های قدیمی تر بازار می باشد، از درگاه SATA پشتیبانی نمی کند و به ناچار می بایست اقدام به خرید هارد با درگاه ATA نمایید.

  • حافظه موقت (بافر)

زمانی که پردازنده دستور خواندن اطلاعات را می‌دهد، هارد اطلاعات را جستجو کرده و پس از یافتن آنها، یک نسخه از آن را در بافر قرار می دهد تا چنانچه پردازنده دوباره همان اطلاعات را درخواست کرد، سریعاً تحویل شود. البته لازم به ذکر است که این اطلاعات تا زمانی در بافر می ماند که حجم بافر پر نشود. چرا که در غیر این صورت اطلاعات جدید بر روی قبلی‌ ها نوشته می‌شوند.

کاربرد دیگر بافر، زمانی است که حجم زیادی از اطلاعاتی که قرار است ذخیره شوند، ابتدا به بافر منتقل شوند و سپس هارد آنها را خوانده و با سرعت پایین ناشی از مکانیکی بودن خود، اقدام به ذخیره تدریجی آنها کند. بنا­براین هر چه بافر بیشتر باشد، تاثیر بهتری بر راندمان سیستم ( سرعت Read/Write ) می‌گذارد.

سخن پایانی

امیدواریم با انتشار این مطلب توانسته باشیم به شما در انتخاب هارد متناسب با نیازتان کمک کرده باشیم. با دانستن نحوه عملکرد هارد های HDD و نکات مهم برای خرید هارد دیسک HDD قطعا محصول با کیفیت تر و بهتری را خریداری خواهید کرد. آیا تا کنون تجربه ای در خصوص ارتقا هارددیسک سیستم رومیزی یا لپ تاپ تان داشته اید؟ لطفا تجربیات ارزشمندتان را با ما و خوانندگان دیگر مبیت مگ به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا