تاریخچه

تاریخچه اپل

مقدمه

امروزه تقریبا همه افراد در هرحرفه و با هر رده سنی که دارند، اسم شرکت اپل را شنیده اند. اسم این شرکت با بنیانگذار آن یعنی استیو جابز گره خورده است. هر کسی با شنیدن نام استیو جابز، در ذهنش سریعا تصویر یک فرد موفق را تصور میکند.

هر چند که کمتر کسی است که تصویر این مرد را ندیده باشد. این مقاله درباره ی تاریخچه شرکت اپل نوشته شده است و مطالعه آن برای کسانی که کلید واژه موفقیت افراد برایشان جالب و الهام بخش است، به شدت پیشنهاد می شود. افرادی که به دنبال موفقیت هستند، قطعا با مطالعه فراز و نشیب های اپل و بنیانگذارنش طی سالیان گذشته، به تجربیات گران قدری دست پیدا خواهند کرد.

نگاهی به زندگینامه بنیانگذاران اپل

 استیو جابز

 استیو جابز

استیو جابز در 24 فوریه 1955 در سانفرانسیسکو آمریکا بدنیا آمد. پدر او عبدالفتاح جان جندلی سوری و مسلمان و مادرش خوان کارول شیبل آلمانی-سوئیسی نام داشت.

او قبل از ازدواج پدر و مادرش بدنیا آمد و بخاطر مشکلات خانوادگی که بوجود آمده بود اجازه ازدواج پدر و مادرش داده نشد و پسرشان به فرزند خواندگی زن و شوهر دیگری درآمد. استیو جابز بار ها اعلام کرد که پل رینهولد جابز و کلارا هاگوپیان را والدین واقعی خود می داند.

پدر او یک مکانیک ماهر بود و همیشه استیو را به کار کردن در گاراژ خود تشویق می کرد. پدر او در این گاراژ روی قطعات الکترونیکی کار می کرد و کم کم به پسرش جدا کردن و سپس سرهم کردن قطعات الکترونیکی را یاد داد. این عوامل در دوران کودکی باعث شد استیو به حوزه الکترونیک علاقه مند شود.

استیو در مدرسه ای واقع در کالیفرنیا درس خواند. او فردی باهوش و خلاق بود و با کسب بهترین نمرات در سال 1972 فارغ التحصیل شد. او به کالج رفت اما پس از مدت کوتاهی انصراف داد و فقط گهگاهی به کلاس های مورد علاقه خود می رفت. یکی از این کلاس ها خوشنویسی بود که به گفته خودش کمک فراوانی به طراحی فونت در محصولاتش کرد.

باقی سالهای زندگی استیو جابز با شرکت اپل گره خورده است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

استیو وزنیاک

استیو وزنیاک

استیو گری وزنیاک در 11 آگوست 1950 در سن خوزه آمریکا به دنیا آمد. مادرش خانه دار و پدرش مهندس الکترونیک بود. زمانی که او به مدرسه رفت، نبوغ او در ریاضیات نمایان شد و این امر باعث افزایش مطالعات او در زمینه های مرتبط شد.

او در کودکی و در سن یازده سالگی موفق به ساخت ماشین الکترونیکی به اسم Tick-tack-toe شد. تمرین و تلاش او در گذر زمان باعث افزایش استعدادهایش در زمینه الکترونیک شد و لوازم متعددی همچون ماشین حساب، رادیو و بسیاری  لوازم الکتریکی دیگر را ساخت.

او در دبیرستان جزو شاگردان ممتاز بود و جوایز زیادی همچون ربان آبی بهترین پروژه الکترونیک در نمایشگاه علوم منطقه را کسب کرد. موفقیت او در الکترونیک به حدی بود که نام مستعاری در آن زمان برای او به نام واز (waz) به معنی چرخه های زئوس به انتخاب کرده بودند.

او در سال 1969 وارد دانشگاه شد اما بدلیل وارد شدن غیر قانونی به سیستم کامپیوتری دانشگاه و هک آن اخراج شد. او نیز یکی از بنیان گذاران اپل می باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

بیل فرناندز

بیل فرناندز

بیل فرناندز که در عکس بالا، نفر وسط می باشد، یک طراح محیط کاربری کامپیوتر و یکی از دوستان استیو وزنیاک بود. زمانی استیو وزنیاک از دانشگاه اخراج شد، با او مشغول طراحی سیستم های کامپیوتری شد. بیل و استیو وزنیاک در شرکت کامپیوتری به اسم هیولت پاکارد(HP) مشغول کار بودند، جایی که استیو جابز هم برای کار تابستانی در آنجا مشغول کار بود.

بیل فرناندز، استیو جابز را به استیو وزنیاک به عنوان یک مهندس دوستدار الکترونیک معرفی کرد و از آنجا آشنایی دو بنیانگذار شرکت اپل شروع شد. بیل فرناندز بعدا به عنوان اولین کارمند شرکت اپل مشغول بکار شد.

رونالد وین

رونالد وین

رونالد وین هم یکی از بنیان گذاران شرکت اپل بود که در 17 مه سال 1934 در کلیولند آمریکا متولد شد. او با پیشنهاد و اسرار دوستش استیو جابز و استیو وزنیاک شرکت اپل را تاسیس کردند و ده درصد سهام شرکت نیز به رونالد داده شد.

با اینکه او فرد موفقی بود اما آینده اش را در شرکت اپل نمیدید و فکر میکرد که هدفش با هدف دو شریکش فرق دارد. به همین خاطر خیلی زود و بعد از ده روز تصمیم به فروش سهم خود و ترک شرکت اپل کرد. سهام خود را در آن زمان فقط 500 دلار فروخت که ارزش آن سهام در حال حاضر بالای 70 میلیارد دلار می باشد.

اپل در گذر زمان

اپل

بعد از آشنایی جابز و وزنیاک آنها دستگاهی به نام بلوباکس را که وزنیاک طراحی اولیه آن را انجام داده بود به مرحله تولید رساندند. این دستگاه می توانست به صورت رایگان اما غیر قانونی تماس تلفنی برقرار کند. به همین خاطر مورد استقبال افراد، به ویژه سود جویان قرار گرفت. کار در شرکت hp، وزنیاک را به یک مهندس ماهر تبدیل کرد.

همزمان با او استیو جابز نیز در شرکت لاتاری مشغول به کار بود. در آن زمان پروژه Breakout توسط شرکت لاتاری به استیو جابز پیشنهاد شد و جابز آن را با وزنیاک درمیان گذاشت و با همکاری هم، تراشه های مدار یک دستگاه بازی را کاهش دادند. البته بعدها معلوم شد که استیو جابز سهم کامل وزنیاک از فروش را به او نداده بود.

پس از آن این دو روی کامپیوترهای شخصی کار کردند و اولین کامپیوتر به اسم Apple 1  که فقط یک صفحه کلید شبیه ماشین تایپ داشت و به تلویزیون متصل میشد را ارائه دادند. این سیستم به عنوان یک کامپیوتر کامل مورد استفاده قرار می گرفت و قیمت آن بخاطر علاقه وزنیاک به اعداد رند، 666.66 دلار گذاشته شد.

Apple 1

پس از آن، آن دو تصمیم گرفتند رویا و هدفشان را به مرحله عمل برسانند و دنیا را به روش خودشان تغییر دهند. از آنجا که استیو جابز در کسب و کار بهتر از وزنیاک بود، پیشنهاد تاسیس شرکت را ارائه داد و در سال 1976 جابز و وزنیاک با همکاری رونالد وین شرکت Apple computer را تاسیس کردند.

انتخاب نام اپل

استیو جابز در یک برهه از زمان به هند سفر کرد تا با آداب و رسوم مردم آن منطقه آشنا شود و در آنجا که به باغبانی علاقه داشت، در اوقات فراغت خود، محصولات مختلفی را پرورش میداد. استیو جابز یه دلیل گرایشی که به محصولات باغبانی خود داشت، نام شرکت اش را (Apple) به معنای سیب انتخاب کرد.

وزنیاک نیز به این قضیه اشاره کرده و گفته علاقه او به پرورش محصولات باغی، باعث انتخاب این اسم شده است. وی می گوید من و جابز بسیار تلاش کردیم اسم دیگری برای شرکت انتخاب کنیم؛ اما درنهایت همان (Apple) بهترین گزینه پیش رو بود. در ابتدا اسم شرکت Apple computer Inc بود که بعدا به Apple Inc تغییر پیدا کرد.

تاریخچه لوگو شرکت اپل

تاریخچه لوگو اپل

رونالد وین اولین لوگوی شرکت اپل را طراحی کرد. در این لوگو تصویر نیوتون مشهود بود که زیر درخت سیب نشسته است. پس از آن، این طرح تغییر پیدا کرد و به صورت یک سیب درآمد که یک طرف آن گاز زده بود. دلیل این کار این بود که لوگو سیب با میوه دیگری مثل گوجه یا گیلاس اشتباه گرفته نشود.

شایعاتی مبنی بر دلایل دیگری برای انتخاب این لوگو مطرح می شود که تمام آن ها توسط جابز و وزنیاک رد شده است. در ابتدا لوگوی شرکت از رنگ های مختلفی برگرفته شده بود. اما به مرور زمان لوگو به سمت مینیمالیست شدن حرکت کرده و ظاهر ساده و مدرنی به خود گرفته است. لوگو اپل در سال 2013 به صورت تک رنگ طراحی مجدد شد و تاکنون تغییری نکرده است.

عرضه کامپیوتر Apple II

شرکت اپل با فروش کامپیوتر اپل 1 و گرفتن وام از بانک توانست در ابتدای تاسیس شرکت بودجه 600 هزار دلاری برای خود تهیه کند. جابز و وزنیاک در آوریل 1977 و در نمایشگاه West Coast کامپیوتر جدید خود به اسم اپل 2 را معرفی کردند.

آنها موفق به ساخت بردی استاندارد شدند که تمام کار های یک کامپیوتر ساده را انجام می داد. این کامپیوتر نیز در نوع خود پیشگام بود و از گرافیک رنگی و حافظه ی نواری که بعدا به فلاپی تغییر پیدا کرد، بهره می برد.

اپل 2 می توانست تصویری با رزولیشن 280 در 192 را نمایش دهد که در آن برهه از زمان، کیفیت بالایی محسوب می شد. قیمت این کامپیوتر در آن زمان 1300 دلار بود و این قیمت در آن زمان مبلغ بالا و گزافی برای یک کامپیوتر محسوب می شد.

نرم افزار VisiCalc بر روی Apple II

یکی از دانشجویان مدرسه هاروارد به نام دن بریکلین در فکر کاری بود که بتواند با استفاده از کامپیوتر محاسبات ریاضی انجام دهد. برای اینکار او یک کامپیوتر Apple II را از انتشارات قرض گرفت و تمام وقت بیکاری خود را با آن پر کرد.

نهایتا موفق به ساخت برنامه ای شد که بر روی کامپیوتر اپل2 می توانست تمام محاسبات ساده را انجام دهد و در سال 1979 آن را معرفی کرد. این نرم افزار باعث افزایش فروش کامپیوتر های  اپل 2 شد.

با این اقدام، اپل قدم بلندی به سوی پیشرفت در ساخت و فروش کامپیوتر های خود برداشت. البته در سال 1980 این شرکت اپل3 را نیز عرضه کرد که متاسفانه با موفقیت همراه نبود و در سال 1984 تولید آن متوقف شد.

زیراکس (Xerox) و فکر ساخت ماوس تک دکمه ای توسط اپل

زیراکس

اپل 1 و 2 کامپیوتر هایی هم مانند کامپیوتر های IBM آن زمان برمبنای متن بودند. استیو جابز با مدیران شرکت زیراکس صحبت کرد و قرار شد به مدت سه روز خود او و کارکنان شرکت اپل به این شرکت رفته و اجازه استفاده از منابعشان را داشته باشند. البته در عوض این فرصت، زیراکس در ده درصد از سهام شرکت اپل سهیم شد.

استیو جابز که در فکر ساختن کامپیوتر لیسا (Lisa) بود، با حضور در این شرکت متوجه شد که آن ها از کامپیوتر هایی با رابط کاربری گرافیکی و موس استفاده می کنند. البته این کامپیوترها ابعاد بزرگی داشت و به تولید انبوه نرسیده بود. از همین رو افراد عادی نمی توانستند به این کامپیوتر ها دسترسی داشته باشند. جابز می گوید با دیدن این کامپیوتر ها انگار پرده از جلوی چشمانش برداشته شد و آینده کامپیوترهای جدید را مقابل چشمانش دید.

ورود شرکت اپل به بازار بورس

در سال 1980 شرکت اپل وارد بازار بورس شد. در آن زمان ارزش هر سهام اپل 14 دلار بود. بعد از آن ارزش سهام شرکت اپل 1700 درصد رشد کرد. البته استیو جابز بارها اعلام کرده بود که درست است ارزش شرکت بالا رفته اما هدف من پول نیست.

کامپیوتر لیزا(Lisa) و مکینتاش

کامپیوتر لیزا

بعد از بازدید شرکت زیراکس در سال 1983 اپل تولید کامپیوتر لیزا را تحت معماری یکپارچه سیستم آغاز کرد. نام لیزا برگرفته از نام دختر استیو جابز بود. لیزا کامپیوتری با واسط کاربری خوب، آیکون ها و پنجره بود که در آن زمان پیشرفت بزرگی تلقی می شد و قیمتی برابر با 10 هزار دلار داشت.

بعد از عرضه لیزا شرکت اپل مکینتاش را با تبلیغات گسترده ای که انجام داده بود در سال 1984 به بازار عرضه کرد. اپل امیدوار بود که این کامپیوتر ها بتواند مانند کامپیوتر های Apple II ، فروش خوبی داشته باشند. این کامپیوترها دارای پردازنده 68000 موتورولا، نمایشگر 9 اینچی سیاه و سفید با رزولیشن 512 در 342 پیکسل، حافظه فلاپی و رم 128 کیلوباتی بودند و قیمتی معادل 2495 دلار داشتند.

اخراج بنیانگذار شرکت اپل و برگشت مجددش

پروژه لیزا به حدی برای جابز جالب بود که مدت بسیار زیادی در روز بر روی این پروژه کار می کرد. دخالت بیش از حد او در این پروژه باعث شد مدیر عامل وقت اپل او را از این پروژه کنار بگذارد و استیو بعد از آن کل تمرکز خود را روی پروژه مکینتاش گذاشت.

جالب است بدانید که استیو در این بخش هم با دخالت های بی موردش باعث شد او را از شرکتی که خودش پایه گذاری کرده بود، اخراج کنند. البته بعضی افراد می گویند که خود استیو جابز استعفا داده بود. به هر حال استیو در سال 1985 از شرکت اپل جدا شد و شرکتی برای خود تاسیس و تعدادی از کارمندان اپل را نیز وارد این شرکت کرد.

نام شرکت جدیدش را نکست(Next) گذاشت. او همچنین یک شرکت انیمیشن سازی را خریداری و پول نسبتا زیادی در آنجا سرمایه گذاری کرد و اسم آن را به استودیو انیمیشن پیکسار تغییر داد. انیمیشن های داستان اسباب بازی، در جست و جوی نمو و شگفت انگیزان را این شرکت ساخت و حدود 4 میلیارد دلار برای این شرکت سود به همراه داشت.

بعد ها این شرکت با والت دیزنی ادغام شد و بزرگترین سهامدار آن هم استیو جابز بود. در سال 1996 مدیرعامل اپل، گیل آمیلیو شرکت نکست Next را خریداری کرد تا جابز را به شرکت برگرداند و او را به عنوان مشاور خود انتخاب کرد.

دوران افول شرکت اپل

در سال 1989 میزان فروش اپل بسیار افت کرد و رقبای آنها  از این افول استفاده کرده و به پیشرفت های بسیار خوبی رسیدند. مایکروسافت هم جزو شرکت هایی بود که از این افت شرکت اپل به خوبی استفاده کرد و ویندوز 3 را که رابط گرافیکی بسیار خوبی داشت را تولید کرد.

پس از آن، آنها Windows Explorer را نیز روانه بازار کردند تا خود را از اپل خیلی جلوتر بیاندازند و اپل را به مرز ورشکستگی بکشانند. یکی دیگر از اشتباه های اپل سرمایه گذاری های اشتباهی بود که انجام داده بود. اپل دستگاه تشخیص دست خط نیوتون مسیج پد را رونمایی کرد که بخاطر اشتباهاتی که این دستگاه داشت، ضرر بسیار زیادی را به شرکت وارد کرد.

این دستگاه اصلا عملکرد درستی نداشت و اپل اشتباها روی این دستگاه ها مبلغ گرافی را سرمایه گذاری کرده بود.

دستگاه تشخیص دست خط نیوتون مسیج پد

دوران بازسازی و روند تکامل شرکت اپل

در سال 1993 با اینکه اپل با فروش برخی از محصولات به سود رسیده بود، اما انتظاراتی که داشتند، برآورده نشده بود و با آمدن استیو جابز به نظر می رسید که اوضاع تغییر خواهد کرد. پس از برگشت جابز یک فرد ناشناس 105 میلیون دلار از سهام اپل را به فروش رساند.

این اقدام به سهام شرکت ضربه بدی زد و باعث شد سهام شرکت به شدت افت کند. بعد از آن استیو جابز مدیر عامل موقت اپل شد و مدیر عامل وقت آن زمان، آمیلو را اخراج کردند. بعد ها خود جابر بروز داد که آن فرد ناشناس که سهام شرکت را به فروش رسانده بود، خود او بوده است.

جابز بعد از مدیر عامل شدن دست به تغییرات گسترده ای در شرکت زد و هیئت مدیره جدیدی را تشکیل داد. حتی تغییرات به حدی رسید که او با رغیب خود بیل گیتس(Bill Gates) پیمان همکاری امضا کرد و بعد از آن بیل گیتس 150 میلیون دلار در شرکت اپل سرمایه گذاری کرد.

سرمایه گذاری بیل گیتس روی اپل

در سال 1998 اپل کامپیوتر های آی مک (iMac) را معرفی کرد. این کامپیوتر ها طراحی زیبایی داشتند و با حذف SCSI و ADB دو درگاه USB به آن اضافه شد. اپل با طراحی جدید موفق شد بعد از چندین سال دوباره به سود برسد و حدود 800000 آی مک را به فروش برساند.

در سال 2001 اپل، Mac OS X را تولید کرد که بر پایه نکست استپ (OpenStep Next) و بی اس دی (BSD Unix) بود و شرکت اپل امینت آن را خیلی قوی و غیر قابل نفوذ می دانست. پس از آن اپل پخش کننده های صوتی به نام آیپاد معرفی کرد که حدود 399 دلار قیمت داشت و با توجه به استقبال خوبی که از آن ها شد، تعداد زیادی از این آیپاد ها را به فروش رساند.

مدتی بعد، اپل فروشگاه آی تونز (iTunes) را افتتاح کرد که در آن موسیقی هایی به قیمت 99 سنت فروخته می شد و تا سال 2008 حدود 5 میلیارد دانلود از این فروشگاه صورت گرفت.

این شرکت در سال 2006، مک بوک پرو خود را معرفی کرد. این دومین کامپیوتر بعد از iMac بود که از پردازنده دو هسته ای استفاده می کرد و نمایشگر آن اندازه 15 اینچی داشت. به دلیل سیاست های جابز مبنی بر اینکه اپل باید در تولید محصولات ساختار یکپارچه داشته باشد، در پردازنده های خود از معماری ARM سری AX استفاده می کرد.

وارد شدن اپل به دنیای گوشی های هوشمند

سال 2007 یکی دیگر از تاریخ هایی است که پیشرفت اپل را چندین برابر کرد. استیو جابز در این سال اولین گوشی هوشمند اپل به نام آیفون را به بازار ارائه کرد. این گوشی ها ساختار ساده ای داشتند و از ویژگی های آن ها میتوان به داشتن یک دکمه به جای چند دکمه، صفحه نمایش 3.5 اینچی و قابلیت چند لمسی بودنشان اشاره کرد.

گوشی آیفون شرکت اپل صنعت گوشی های هوشمند را دگرگون کرد و پس از ارائه این گوشی، برند هایی مثل نوکیا و مایکروسافت افت شدیدی کردند.

گوشی های هوشمند اپل

تبلت اپل

در 27 ژانویه سال 2010 اپل از اولین تبلت خود رونمایی شد. این تبلت ها با نام آی پد (iPad) روانه بازار شدند. برخلاف کسانی که اعتقاد داشتن آی پد ها همان گوشی با ابعاد بزرگتر هستند، اپل تعریف مشخصی برای آنها داشت.

تعریف استیو جابز این بود: گجتی که در انجام کارهای مشخص از جمله مرور وب، ارسال و دریافت ایمیل، تماشا ویدئو، بازی و مطالعه از لپتاپ و گوشی موبایل بهتر است.

زندگی و کار استیو جابز پایان می یابد

استیو جابز

در 5 اکتبر سال 2011 و جابز براثر بیماری سرطان لوزالمعده از دنیا رفت. این اتفاق بعد از معارفه آیفون 4 اتفاق افتاد. جابز در چند سال پایانی عمر خود با داشتن درد و مریضی فراوانی که داشت، باز هم به فعالیت خود برای ساختن دنیایی که در سر داشت، تلاش می کرد.

تمام تلاش های او از اولین روز های کار خود تا پایان آن میتواند سرلوح زندگی کسانی قرار بگیرد که می خواهند در دنیا یک تغییر مثبت ایجاد کنند. جالب است بدانید کتاب زندگی نامه استیو جابز یکی از پرفروش ترین کتاب ها در سطح جهان است.

چشم انداز اپل

چشم انداز اپل

این شرکت از تمام توانایی خود برای طراحی و توسعه سیستم عامل، سخت افزار و بسیاری از برنامه ها و نرم افزار ها استفاده می کند تا محصولاتی جدید و با سهولت در استفاده در بالاترین کیفیت ممکن به مردم عرضه کند.

به طور خلاصه میتوان گفت چشم انداز این شرکت طراحی نوآورانه در همه ابعاد است و تاکنون برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است.

محصولات دیگر اپل

این نکته هم قابل ذکر است که شرکت اپل علاوه بر محصولاتی که در این مقاله گفته شد محصولات هوشمند دیگری مانند مچ بند و ساعت هوشمند، تلویزیون، هدفون و محصولات دیگری هم دارد. اما پرداختن به تمام این موارد در قالب مقاله امروز مبیت نمی گنجد.

جمع بندی

امروز در مبیت مگ با مقاله تحت عنوان “تاریخچه اپل” در خدمت شما بودیم و تلاش کردیم به بازگو کردن تمام تلاش ها و ناکامی ها و موفقیت های شرکت اپل(Apple) شما را با سرنوشت و تاریخچه این برند مطرح آشنا کنیم. تلاش در این ابعاد باعث شد تا در حال حاضر شرکت اپل به یک برند بسیار مطرح تبدیل شود.

استیو جابز هم به عنوان فردی یک الگوی بسیار خوب برای کسانیست که در ابتدای کار هستند و می خواهند مسیر موفقیت را در پیش بگیرند. محصولات این شرکت همیشه در بالاترین سطح کیفی تولید می شوند و از همین رو مصرف کنندگان از محصولات این شرکت رضایت خاطر بالایی دارند.

اگر شما هم به دنبال بهترین گجت ها و لوازم الکترونیکی مدرن هستید، محصولات اپل می توانند به خوبی این نیاز شما را پوشش دهند.

امیدوارم از مطالعه مقاله امروز لذت برده باشید. لطفا نظرات ارزشمندتان را در رابطه با مقاله امروز برای ما بنویسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا