اپلیکیشن های کاربردیعلم و تکنولوژی

معرفی سرویس های مکان یابی و کاربرد آن ها

گوشی‌های هوشمند با استفاده از قابلیتی به نام «سرویس مکان یابی» اطلاعات مکان را به کابران خود گزارش می­‌دهند. امروزه به لطف سرویس های مکان یابی مختلف در گوشی­‌های هوشمند، به راحتی­ می­‌توان اطلاعات مسیر هر موقعیت مکانی را به دست آورد و بدون هیچ مشکلی مسیرهای منتهی به محل مورد نظر را شناسایی کرد. علاوه بر آن، خدمات جانبی ای که در این برنامه‌ها در نظر گرفته شده، به شما کمک می­‌کند تا برای مثال اگر برای صرف غذا قصد بیرون رفتن را دارید یا به دنبال نزدیک­‌ترین فروشگاه می‌گردید، آن را به سرعت بیابید. در این مقاله سعی شده تا اطلاعات مفیدی راجع به این خدمات و نحوه فعال­‌سازی آن‌­ها، در گوشی­‌های آیفون و اندروید ارائه شود تا درک بهتری از این قابلیت در دستگاه خود داشته باشید و بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید.

نحوه عملکرد سرویس های مکان یابی

سرویس مکان یابی در حقیقت به مجموعه‌ای از قابلیت‌های گوشی هوشمند شما اطلاق می­‌گردد که قادراند تا موقعیت مکانی شما یا اصطلاحا لوکیشن گوشی همراه شما را تعیین نمایند و سپس خدماتی را که شما جستجو می‌کنید بر اساس نزدیک‌ترین موقعیت مکانی ارائه دهند. Google Maps ،Yelp و بسیاری از برنامه‌های دیگر از موقعیت مکانی تلفن شما استفاده می‌کنند تا بگویند کدام مسیر در حال حاضر ترافیک کمتری دارد و برای رانندگی مناسب‌­تر است و یا برای رسیدن به مقصد مورد نظر از چه مسیری حرکت کنید بهتر است.

سرویس موقعیت مکانی در گوشی‌­های هوشمند، در واقع به کمک سخت افزار گوشی و داده‌­های اینترنت به دست می­‌آید اما باید در نظر داشت که رکن اساسی این خدمات GPS است؛ اکثر گوشی‌های هوشمند دارای یک تراشه GPS می‌­باشند که این تراشه برای دریافت موقعیت مکانی گوشی، به شبکه سیستم موقعیت‌یابی جهانی متصل می­‌شود.

اگر چه GPS عملکرد فوق‌­العاده‌­ای دارد، اما قادر نیست تا موقعیت مکانی دقیق گوشی را مشخص کند و تنها می­‌تواند آن را به صورت تقریبی نمایش دهد. برای دریافت اطلاعات مکانی دقیق‌­تر و سایر اطلاعات جانبی، نیاز است تا از داده‌های مربوط به شبکه‌های تلفن همراه، شبکه‌های Wi-Fi مجاور، بلوتوث و سایر موارد مشابه استفاده شود. در حقیقت ترکیب اطلاعات GPS و داده‌های شبکه است که چنین خدمات ارزشمندی را به وجود آورده که حتی می­‌توان از آن برای پیدا کردن نزدیک‌­ترین رستوران به موقعیت مکانی خود، استفاده نمود.

نحوه روشن کردن خدمات موقعیت مکانی در آیفون

لوکیشن در iOS

برای فعا­ل­‌سازی این سرویس در گوشی‌­های آیفون، کافی است تا مراحل زیر را طی کنید:

1- روی آیکون تنظیمات (Settings) ضربه بزنید.

2- گزینه حریم خصوصی (Privacy) را لمس کنید.

3- روی گزینه خدمات موقعیت مکانی (Location Services) ضربه بزنید.

4- دکمه خدمات موقعیت مکانی (Location Services) را به حالت روشن/سبز تغییر دهید.

اکنون موقعیت مکانی شما فعال است و می­‌توانید از آن برای انجام امور مختلف استفاده کنید. (این دستورالعمل‌ها برای 13 iOS می‌­باشد، اما در نسخه‌­های 8 iOS و بالاتر نیز تقریبا رویه مشابه‌­ای وجود دارد)

نحوه فعال کردن خدمات موقعیت مکانی در اندروید

برای فعا­ل­سازی این سرویس در گوشی­‌های اندروید نیز می‌­توانید مراحل زیر را انجام دهید:

1- روی آیکون تنظیمات (Settings) ضربه بزنید.

2- گزینه مکان (Location) را لمس نمایید.

3- دکمه را به حالت روشن تغییر دهید.

4- روی گزینه مد (Mode) ضربه بزنید.

تا اینجای کار خدمات موقعیت مکانی گوشی اندرویدی شما، فعال شده است؛ اما به این نکته باید توجه داشت که اگر چه استفاده همزمان از GPS، شبکه‌های Wi-Fi، بلوتوث و شبکه‌های تلفن همراه، دقیق‌ترین اطلاعات مکانی به شما ارائه می‌­شود، اما در این حالت باتری دستگاه مصرف بیشتری خواهد داشت و حریم خصوصی شما کاهش می­‌یابد؛ برای رفع این مشکلات دو حالت زیر در نظر گرفته شده است:

حالت صرفه جویی در باتری (Battery saving): با استفاده از این حالت، GPS دستگاه شما غیرفعال خواهد شد که این امر باعث صرفه‌­جویی در مصرف باتری خواهد شد. اما باید در نظر داشت که دقت موقعیت مکانی اعلام شده در این حالت کاهش می‌­یابد.

فقط دستگاه (Device only): اگر حریم خصوصی برای شما موضوع مهمی است و داده­‌هایی با دقت کمتر برای شما مشکلی را ایجاد نمی کند، بهتر است تا از این حالت استفاده نمایید. از آنجا که در این حالت از شبکه تلفن همراه، وای فای یا بلوتوث استفاده نمی­‌شود، از نظر حریم خصوصی امنیت بیشتری خواهید داشت.

گوگل مپ چیست؟

Google Maps برای پیدا کردن مسیر به یک مقصد مشخص، بسیار مفید و کاربردی است، همچنین خدمات جانبی بسیار جالبی دارد، شما می‌­توانید برای پیدا کردن مسیر خود در این برنامه نوع وسیله نقلیه خود را مشخص نمایید؛ برای مثال این برنامه قادر است تا مسیرهای پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، و مسیرهای حمل‌ونقل عمومی را برای رفتن به یک مقصد مشخص را به شما ارائه دهد. این برنامه جالب در قالب یک وب­ اپلیکیشن توسط شرکت گوگل عرضه شده است که به راحتی می­­‌توانید از طریق جستجوی نام این برنامه در مروگرهای مختلف، به آن دسترسی پیدا کنید. در ادامه چند قابلیت جالب از این برنامه مورد بررسی قرار می­‌گیرد.

ارائه مسیرهای جایگزین برای رانندگی

گوگل مپ شما را تنها به یک مسیر، محدود نمی­‌کند؛ بلکه این قابلیت را فراهم می­‌کند تا بتوانید از مسیرهای مختلف به یک مقصد مشخص بروید. فرض کنید که در طول مسیر پیشنهادی گوگل مپ، یک عوارضی و یا یک منطقه شلوغ وجود دارد که شما نمی­‌خواهید از آن نقطه یا منطقه گذر کنید و یا برعکس قصد دارید در زمان رفتن به مقصد خود، از یک منطقه خاص عبور نمایید، در این برنامه قابلیتی در نظر گرفته شده که شما به راحتی می­‌توانید مسیر عبور خود را از حالت کوتاه­‌ترین مسیر ممکن تغییر دهید و از مسیر خود، نقاطی را حذف یا اضافه نمایید. برای این کار تنها لازم است که با لمس کردن مسیر پیشنهای، آن را به صورت دلخواه تغییر دهید.

امکان ذخیره نقشه در سایر وب­سایت­‌ها و برنامه­‌ها

گوگل مپ چیست

گوگل مپ این امکان را به شما می‌­دهد تا نقشه مکان مورد نظر خود را در سایر وب­‌سایت­‌ها و برنامه­‌هایی که در آن­ها این امکان در نظر گرفته شده، جایگذاری نمایید. برای این منظور تنها کافی است تا روی آیکون منو در بالای نقشه گوگل ضربه بزنید، سپس یکی از گزینه‌­های اشتراک­‌گذاری (Share map) یا جاسازی نقشه (embed map) را انتخاب کنید.

دریافت نقشه ترافیکی

بسته به شرایط ترافیکی شهر خود، این امکان وجود دارد تا با گوگل مپ، شرایط ترافیکی خیابان­‌ها را مورد بررسی قرار داده و میسری با کمترین ترافیک را انتخاب نمایید.

مشاهده نمایی از خیابان

در این برنامه امکانی در نظر گرفته شده تا شما بتوانید نمای یک خیابان مشخص را در قالب تصاویر پانوراما مشاهده کنید؛ در این تصاویر شما می­‌توانید یک چشم‌انداز 360 درجه و به ‌صورت سه‌بعدی داشته باشید. برای استفاده از این قابلیت، تنها کافی است تا روی گزینه نمایش نمای خیابان در قالب تصویر (Browse Street View images)، در پایین صفحه مرورگر، ضربه بزنید.

تقاضای دسترسی به خدمات موقعیت مکانی

برنامه‌هایی که نیاز به داده‌های مکانی شما دارند ممکن است اولین باری که آن­ها را اجرا می‌کنید، برای دسترسی به موقعیت مکانی، از شما برای دسترسی اجازه بخواهند. در زمان دادن این مجوز، از خود بپرسید که آیا منطقی است که برنامه به موقعیت مکانی دقیق شما دسترسی داشته باشد؛ به عبارت دیگر این موضوع، یک مسئله کاملا شخصی می­‌باشد و هر کاربر، خود باید در این رابطه تصمیم­‌گیری کند.

این اجازه خواستن برای دسترسی، به حفظ حریم خصوصی به شما کمک می‌­کند تا مطمئن شوید از اطلاعاتی که برنامه‌ها به آن دسترسی دارند آگاه می­‌باشید. گزینه‌­های حریم خصوصی سیستم عامل اپل قوی­‌تر از اندروید است؛ در آیفون، پنجره پاپ آپ به شما این امکان را می­‌دهد تا به برنامه در یک بازه زمانی مشخص برای دسترسی به موقعیت مکانی خود، اجازه دهید و یا این امکان وجود دارد تا برنامه هرگز به موقعیت مکانی شما دسترسی نداشته باشد.

به طور کلی سرویس‌های مکان‌یابی می توانند کمک بسیار بزرگی برای کاربر در انجام امور مختلف باشند؛ پیدا کردن مکان مورد نظر، محاسبه زمان تقریبی رسیدن به مکان مورد نظر با استفاده از قابلیت تشخیص وسیله نقلیه شما و سرعت حرکت می تواند به شما در سفر و یا رفتن به مکان های جدید کمک بزرگی باشد البته معایبی نظیر کاهش حریم خصوصی و مواردی مشابه آن نیز برای این سرویس ها وجود دارد که در مقابل مزایای آن ها بسیار ناچیز است.

محمدعلی ابراهیمی

محمدعلی ابراهیمی هستم به هوش مصنوعی و تکنولوژی علاقه مندم و مقالاتی که در این زمنیه می‌خونم رو برای شما به ساده‌ترین شیوه ممکن می‌نویسم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا