دانستنی موبایل

اندروید یا iOS ؟ کدام بهتر است ؟

اندروید یا iOS ؟ کدام بهتر است ؟

اگر قصد خرید تلفن همراه دارید اما بین نام ها و مشخصات متعدد گوشی ها گیر افتاده و اید و نمیتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید این مقاله برای شماست.

یکی از مهم ترین مشخصات هر تلفن همراه سیستم عامل آن است که نشان دهنده نوع عملکرد تلفن و قابلیتهای اجرایی آن خواهد بود. سیستم عامل ها انواع مختلفی مانند اندروید، آی او اس،جاوا، ویندوز و… داند که دو نوع اول از همه معروف تر و پر طرفدارتر هستند.

این دو سیستم عامل که اکنون صدر نشین لیست سیستمهای عامل تلفنهای همراه هستند را میشناسید؟ آیا تفاوت های آنهارا میدانید و با مشخصه های هر یک آَشنا هستید؟

شاید بهتر باشد برای رسیدن به پاسخ این سوالات و سوالات بیشتر در قدم اول کمی راجع به مفهوم “سیستم عامل” با هم صحبت کنیم تا پس از آن بتوانیم تفاتهای دو سیستم عامل اندروید و آی او اس را را بهتر بررسی  و مقایسه کنیم. سیستم عامل یعنی چه؟

گوشی های موبایل به همراه تخفیف های ویژه مبیت را ببینید : قیمت گوشی 

سیستم عامل چیست؟

سیستم عامل در واقع بستر اجرای امکانات تلفن های همراه است. نرم افزاری است که با اتصال به اجزای سخت افزاری تلفن همراه توانایی ایجاد یک فضای مجازی برای فعالسازی تلفن را دارد. اگر تلفن همراه هر دستگاه هوشمندی سیستم عامل نداشته عملا قابلیت استفاده ندارد چون هیچ بستری برای نصب و اجرا و راه اندازی برنامه ها ندارد. سیستم عامل در همان ابتدا و توسط سازندگان دستگاه های هوشمند برای دستگاه تعریف میشود و نصب یا تغییر آن توسط کاربر امکان پذیر نیست. تمامی امکانات در نظر گرفته شده برای یک دستگاه هوشمند بدون سیستم عامل کاربردی نخواهند داشت.

پس روشن میشود که دو نوع سیستم عامل از کجا آمده اند و شرکتهای سازنده تلفن همراه مبتکر این دو نوع معروف از سیستم عامل هستند.

اما نکته جالبی که همه یک بار با آن روبرو شده ایم این است که سیستم عامل آی او اس همواره با نام تلفنهایی که روی آنها نصب شده است شناخته میشود. اغلب میگویند این تلفن آیفون است و منظورشان این است که سیستم عامل آن آی او اس میباشد. در حالیکه آیفون نام سیستم عامل نیست و یکی از برندهای شرکت اپل به شمار میرود. اما در مورد سیستم عامل اندروید اینگونه نیست و نام گوشیها جایگزین نام اصلی سیستم عامل نشده است. اما دلیل این اشتباه رایج چیست؟ چه چیزی موجب شده که بیشتر مردم این سیستم عامل را با نام گوشی هایش بشناسند؟ شاید برای رسیدن به پاسخ این سوال بد نباشد کمی در مورد سابقه و تاریخچه این دو سیستم عامل بیشتر بدانیم

تاریخچه سیستم عامل ios

استیو جابز مدیر و موسس شرکت اپل اولین کسی است که این سیستم عامل را به بازار تلفنهای همراه معرفی کرد. او در سال 2007 و برای اولین بار گوشی همراهی را با سیستم‌عامل iPhone OS 1روانه بازار کرد. بعد از این اولین معرفی و با گذشت سه سال در سال 2010 سیستم عامل ios4 به کاربران معرفی شد و از آن زمان تاکنون این سیستم عامل در انحصار شرکت اپل باقی مانده است و فقط امکان اجرا روی تلفنهای ساخته شده توسط همین شرکت را دارد.

سیستم عامل اندروید

اندروید ابتکار فردی به نام اندی رابین است که نخستین بار در سال 2003 به بازار معرفی شد. دو سال بعد در سال 2005 شرکت گوگل در قامت خریدار این سیستم عامل را از آن خود کرد و آن را در اختیار شرکتهای سازنده تلفن همراه برای ساخت گوشی هوشمند قرار داد. اولین گوشی اندروید با اندروید ورژن 0/1 سه سال بعد در سال 2008 توسط برند htc و با نام HTC Dream وارد بازار فروش شد.

گوگل تا امروز همچنان مالک و توسعه دهنده این سیستم عامل است و به شرکتهای بسیاری اجازه بهره برداری از این سیتم عامل در تولیداتشان را واگذار کرده است. با این دسترسی که شرکت گوگل به سازندگان دستگاه های هوشمند داده است این سازندگان مجاز به استفاده و حتی اعمال تغییر در کدنویسی این سیستم برای محصولات خودشان هستند.

بعد از این توضیحات شاید بهتر متوجه شده باشید که چرا رایج است از کلمه آیفون بجای آی او اس استفاده شود. دلیلش انحصار این سیستم عامل در تولیدات شرکت اپل یعنی گوشیهای آیفون است و آی او اس در هیچ محصول و برند دیگری دیده نمیشود. همانطور که روی محصولات اپل هیچ سیستم دیگری مانند اندروید تا کنون اجرایی نشده است.

اما در اندروید دست شرکتها باز است و شرکتهای بسیاری از جمله سامسونگ و هوآوی و شیائومی و اچ تی سی و… از این سیستم عامل برای تلفنهای تولیدی خود استفاده میکنند. پس در واقع در مورد اندروید انحصاری وجود ندارد و یک گوشی اندرویدی میتواند سامسونگ یا هوآوی یا… باشد. اما یک گوشی آی او اس فقط میتواند متعلق به اپل و از نوع آیفون باشد.

هدف ما در این مقاله صرفا توضیح تاریخچه اندروید و آیفون نیست. ما قصد داریم به شما بگوییم که این سیستمها چه شباهتها و تفاوتهایی دارند و کارکرد هرکدام از آنها چگونه است. برای خرید تلفن همراه داشتن اطلاعات راجع به سیستم عامل های و نوع عملکرد آنها یکی از موارد با اهمیت در انتخاب به شمار میرود. اگر شما فردی باشید که راجع به سیستم عامل ها اطلاعات کافی دارد پس از آن میتوانید در برندهای تلفن همراه و مدلهای متنوع آنها انتخاب مناسبی داشته باشید.

تفاوتهای اندروید و iOS در چیست ؟

در انتخاب بین اندروید و ios  و در بررسی تفاوتهای این دو سیستم عامل افراد باورهای مختلفی دارند و هرکس بنابر دانسته های شخصی اش یکی را بهتر از دیگری میداند. ممکن است هر فردی تلاش کند سیستم عامل مورد قبول خودش را به دیگران پیشنهاد بدهد. اما در واقع نمیتوان گفت که از بین این دو سیستم عامل کدام یک بهتر از دیگری است. هرکدام مشخصه ها و کارایی دارند که از دیگری متفاوت است و هرکس میتواند مطابق نیاز  و کاربرد خود یکی را انتخاب کند.

هر دوی این سیستم عامل ها در طول سالهای فعالیت خود ارتقا یافته و سعی داشته اند که که نظر کاربران را به خود جلب کرده و رضایت آنان را به دست بیاورند. کمبودهای خود را جبران کرده و قابلیتهای جدید را در خود جای داده اند. با این حال کاربرای و خریداران تلفنهای هوشمند باید تصمیم بگیرند که بر اساس نیاز و سلیقه و عکلکردی که انتظار دارند کدام یک از این سیستم عامل ها برای آنها مناسب تر است.

البته اگر خریداران به دنبال کارکردهای ویژه و بالاتر از سطح عمومی باشند عملکرد سیستم عامل ها در مورد بعضی جزئیات اهمیت پیدا میکند.

انتخاب تلفن یا دستگاه هوشمند برای کارکردهای حرفه ای در حوزه کار و یا انتخاب صرفا برای کاربری ساده و راحت و سریع میتواند فرآیند کاملا متفاوتی داشته باشد. عده ای به دنبال گوشی همراه با سرعت بالا و عده به دنبال انجام کارهای و اجرایی ساختن برنامه ها با سرعت بالا هستند و تفاوت این دو موضوع در انتخاب افراد برای انتخاب دستگاه هوشمند بسیار تاثیرگذار است.

میخواهید گوشی سریعی داشته باشید یا قصد دارید سریع به پاسخ برسید؟

ما در این مقاله و در جستجوی پاسخ سوالاتمان دو سیستم عامل مورد بحث را از نگاه توسعه دهندگانشان یعنی اپل و گوگل مورد بررسی قرار میدهیم تا بدانیم این شرکتها با چه رویکردی به رفع نیاز مخاطبان خود دست میزنند. مساله مهم در این بررسی توجه به راهکار و راه حل هایی است که هرکدام از این شرکت برای نیاز مخاطب در نظر گرفته است.

اگر شما به عنوان یک کاربر با دغدغه های عادی در انتخاب تلفن همراه دانش ماسبی نسبت به عملکرد سیستم عامل ها نداشته باشید هنگام تصمیم گیری با پرسش ها و تضادها و سردرگمی هایی روبرو خواهید شد. پس بهتر است شناخت خود را ارتقا بدهید.

لازم است ابتدا اولویتهای خود را مشخص کنید تا بتوانید انتخاب را برای خود ساده تر کنید

ما به شما توضیح میدهیم که این دو سیستم چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند تا نیاز شما را برطرف کنیم.

تجربه کاربری

 

فرایند عملکرد تلفنهای هوشمند طبق یک الگوریتم پیچیده و محاسبات عریض و طویل است که البته ما شاهد هیچ بخش آن نیستیم. آنچه ما با آن رو به رو هستیم نمایشگری است که رابط گرافیکی یا gui ورودی های لمسی را به داده های محاسباتی تبدیل میکند تا عملکرد آغاز شود. این رابط کاربری است که نقش اصلی را بازی میکند و گرافیستها همواره در تلاش برای توسعه این رابط خواهند بود.

سازندگان تلفن همراه همه ی تلاش خود را به کار میبندند که کاربران بتوانند بهترین ارتباط را با رابط کاربری تولید شده توسط آنان برقرار کنند. هرچه در طراحی این رابط کاربری ظرافت و هنر بیشتری به کار رفته باشد خروجی آن رضایت بخش تر است.

تلفن همراه آیفون از ابتدا تا کنون با این ویژگی به میدان آمدند که رابط کاربری ساده و روانی از خود ارائه دادند. و ورژن 7 سیستم عامل آی او اس تحول بزرگی در ویژگیهای گرافیکی ایجاد کرد تا از مسیر توسعه مدرنیته عقب نمانده باشد. اما این آخرین تحول گرافیکی این سیستم عامل بود و تا امروز ما شاهد تغییر جدیدی نبود ه ایم. اما این مساله باعث نشده که طراحان این سیستم عامل از اعمال تغییرات ظاهری جزیی غافل شوند و در هر نسخه از محصولات جدید خود بخشی از این تغییرات را نمایان کرده اند. باید پذیرفت که تحولات مکرر و پی در پی در رابط کاربری میتواند کاربران را سردرگم کند.

اندروید در حوزه رابط کاربری عملکرد متفاوت تری داشته است . به دلیل آنکه طراحی این سیستم عامل وابسته به شرکتی که آن را بر عهده دارد متفاوت است کاربران شاهد تغییرات متعدد و گوناگونی در این سیستم بوده اند. اما روندی که در این سیتم عامل نیز شاهد هستیم حرکت به سمت ایجاد سادگی در کاربری و حذف یا جایگزین کردن ویژگی های غیرکاربردی و اضافه است.

تغییرات پی در پی و از بین رفتن یکپارچگی و ثبات در اجرای سیستم عامل ها کار را برای کاربران عادی مشکل میکند. سیستم عامل ها باید تلاش کنند برای جلب رضایت مخاطب رابط کاربری خود را به شکلی روان و با عملکرد سریع طراحی کنند. در این راستا سیستم عاملی که گوی سبقت را ربوده است کسی نبود جز ios که با روانی کاربری و ثبات توجه ها را به سمت خود جلب کرده است.

گوگل نیز از این موضوع را سرلوحه خود قرار داده است که به سمت پایداری در سیستم عامل حرکت کند و در این راستا تغییرات قابل توجهی در هسته اندروید اعمال کرده است که موفق شده حتی گوشی های پایین رده خود را در ثبات نگه دارد.

اما به رغم همه این تلاش ها عملکرد سیستم اندروید همچنان میتواند نقطه حساس سیستم عاملش باشد.

 

با توجه به همه فراز و نشیبهایی که تاکنون سیستم عامل ها برای بهبود عملکرد پشت سرگذاشته اند اکنون شاهد هستیم که سامسونگ نتیجه ی تلاشهایش را دیده است و بهبودی رابط کاربری و بهینگی سیستم عاملش او را در دسته بی نقص ترین خدمات دهنده ها قرار داده است. اما همچنان این نکته را نمیتوانیم انکار کنیم که ios  در این راستا پیش قدم بوده و پرچمدار و نفراول اجرای سادگی و روانی در محصولات خود بوده است.

همین ویژگی آی او اس او را به سرمشقی برای سایر تولید کننده ها مانند سامسونگ تبدیل کرده است تا تجارب کاری اش در زمینه بهبود عملکرد یاری گر دیگر مجموعه ها برای ارتقای خدمات باشد. این الگوگیری به تولید کننده ها کمک کرده است که خروجی عملکرد آنها تجربه جدیدی را برای کاربران رقم بزند.

اما بعد از تمام این توضیحات باید گفت در کنار شناخت این روند پیشرفت سیستم عامل ها مولفه ی تاثیرگذار دیگری هست که کاربران باید به آنها توجه کنند. و ما در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

شخصی‌سازی ها

در زمینه شخصی سازی ظاهر تلفن همراه از جمله چیدمان آیکون ها و طراحی صفحه اصلی میتوان گفت که اندروید عملکرد بهتری داشته و امکانات بیشتری را به کاربران خود اختصاص داده است. اما آی او اس نیز در آخرین تغییرات خود در دو نسخه ی نهایی اش گام مهمی برای ارائه این آیتم های شخصی سازی برداشته و امکانات بهتری به کاربران خود داده است.

اما اندروید، منعطف و متنوع به مسیر خود ادامه میدهد. قابلیت نصب لانچر و بازی با رنگها و تصاویر را به کاربرانش هدیه داده و از طراحی فونت و اشکال مختلف برای منو غافل نشده است.

بالاترین حد این امکانات شخصی سازی را در گوشی های سامسونگ و شیائومی میبینیم که ویژگی های شگفت انگیزی مانند تغییر کلی فضا و ایجاد تنوع در رنگ  و فونت و شکل ظاهری آیکونها را در لیست تغییرات قابل اجرا طبق سلیقه کاربر قرار داده است. ولی همچنان معتقدیم که آیفون نیز بیکار ننشسته است و او هم تغییرات قابل توجهی را به کاربران هدیه داده است.

مدیریت فایل و اشتراک‌گذاری محتوا

امکان دیگری که در اندروید پیش بینی شده و او را از آی او اس متمایز کرده اختصاص دادن حافظه ذخیره سازی برای داده های کاربر در کنار سایر برنامه است. کاربر میتواند از این فضای به عنوان یک همراه خوب برای ذخیره کردن اطلاعات و مدیریت آنها نهایت استفاده را ببرد.

اما آی او اس با وجود داشتن آیتمی به عنوان برنامه مدیریت فایل امکان ذخیره سازی اشتراکی را عملا از کاربر گرفته است و دسترسی برنامه ها فقط محدود به فضایی است که سیستم از پیش برای آنها در نظر گرفته است. (Workspace)

شما برای استفاده از برنامه Files که در سیستم عامل iOS طراحی شده است باید برنامه مد نظر خود را به این برنامه منتقل کنید تا بتوانید به پرونده آن دسترسی داشته باشید وگرنه دسترسی به آن برای شما ممکن نیست. شما لازم است برای هر برنامه این کار را تکرار نمایید که این فرآیند موضوعی است که به زودی باعث پر شدن حافظه دستگاه شما خواهد شد.

در مورد اشتراک گذاری فایلها نیز همین مساله وجود دارد. که این امر باعث میشود شما اختیار چندانی در مورد مدیریت فایلهای خود نداشته باشید و اگر این موضوع برایتان اهمیت دارد به دردسر خواهید افتاد.

البته این اقدام آی او اس در محدودسازی فضای ذخیره سازی توجیه امنیتی را به دنبال دارد که در ادامه به آن میپردازیم.

 

تعامل با سایر پلتفرم‌ها

برتری اندروید و آی او اس در خدماتی که به صورت عمومی ارائه میکنند مطرح نیست و عملکرد هرکدام در این زمینه تحسین برانگیز است. اما در هردوی این سیستم عامل ها نقاط قوت و ضعفی وجود دارد که قابل بررسی است.

در مورد تعامل و ایجاد یکپارچگی بین پلتفرمهای ارائه شده توسط شرکت اپل خدمات مثال زدنی  ارائه میشود. نیاز به هماهنگی و تبادل اطلاعات و کنترل یکدست دستگاه هایی از یک پلتفرم مشترک نیازی است که امروزه متوجه بسیاری از کاربران است. ممکن است شما بخواهید دستگاه های هوشمندتان مانند تلفن همراه و لپ تاپ ساعت هوشمند و لوازم خانگی خود را از طریق یکدیگر کنترل و مدیریت کنید یا بین آنها اطلاعاتی را منتقل کنید.

در این زمینه اپل اکوسیستم یکپارچه خود را به عنوان بستری مناسب و بی نقص در اختیار کاربران قرار داده است.  کاربران اپل میتوانند با استفاده از امکان Integrity و Seamless Connectivity به اطلاعات دستگاه های خود دسترسی داشته باشند.

اما دیگر سیستم عامل ها در این زمینه چهخدمتی ارائه کرده اند؟

گوشی های اندروید ممکن است از نظر یکپارچگی ارتباط بین پلتفرم های آنچنان قوی نباشند که اپل بوده است اما آنچه به نظر میرسد اندروید در این راستا دسترسی بهتری به کاربران خود ارائه کرده است. چرا  که اپل سعی در جلب مشتری به سمت اهداف مورد نظر خود دارد و برای رسیدن به این هدف ناچار به اعمال محدودیتهایی است که ضامن سیاست هایش باشد به همین دلیل ارتباط و تعامل دستگاه های ios با بکدیگر به وسعت تعامل دستگاه های اندرویدی نیست.

از جمله این ایجاد محدودیت میتوان اشتراک گذاری صفحه نمایش را مثال زد. شما امکان پخش محتوای صفحه نمایش را فقط در دستگاه Apple TV یا دستگاه هایی که از AirPlay پشتیبانی میکنند دارید. و یا اینکه امکان اشتراک گذاری بی سیم فایلهای خود با لپ تاپ را نخواهید داشت. حتی در مورد انتقال فایل از طریق سیم با محدودیت روبرو هستید و باید نرم افزار مورد تایید اپل را در لپ تاپ ویندوزی خود نصب کنید تا بتوانید فایلهای گوشی آیفون خود را به آن منتقل کنید. البته اگر مک بوک داشته باشید مشکلی در انتقال از طریق سیم رابط نخواهید داشت.

در نتیجه میبینیم که اپل کمی کار را برای کاربران سخت کرده و رسیدن به نتیجه را برای کاربرانش کمی زمان بر کرده است. و البته باید اشاره کنیم که برخی افراد از روشهای غیر رسمی برای حل مشکل استفاده میکنند اما همیشه این روشها موفقیت آمیز نیز و صرف زمان زیادی را میطلبد.

عملکرد

افزایش بازدهی و بهبود عملکرد سیستم عامل در گرو ارتباط بهینه است که با سخت افزار برقرار میکند. زمانی که طراحی سخت افزار با دقت و هوشمندی و طبق اصول مهندسی انجام شده باشد سیستم عامل مانند لباسی زیبا بر تنش مینشید و بهترین نتیجه را از خود منعکس میکند. ارتباط قوی بین سخت افزار و نرم افزار یک سیستم متحد و یکپارچه با خروجی عالی را مهیا میسازد. این ویژگی در آیفون ها به خوبی نمایان است و بالا بودن بازدهی سیستم عامل از برتری های آنان به شمار میرود.

سازندگان تلفن همراه اندروید باید این سیستم عمل را پس از دریافت از گوگل به سمت سازگاری با سخت افزاری که طراحی کرده اند ببرند و این سیستم عامل حالت پیش فرض و از پیش تعیین شده ای ندارد که روی همه دستگاه ها اجرا شود.

سازندگان دستگاه های اندروید در هر دستگاهی تغییراتی ایجاد میکنند و هسته ی سیستم عامل را با منطبق بر طرح و پوسته اختصاصی خودشان به اجرا در می آورند.

عملکرد سیستم عامل اندروید  در هردستگاه متفاوت است چرا که روی تلفنهای همراه متعددی پیاده شده و از ضعیف ترین تا به روز ترین سخت افزارها را با خود همراه کرده است. دلیل این تفاوت نوع بهینه سازی و تغییراتی است که در نسخه توسط سازندگان ایجاد میشود. این فرآیند طولانی و پیچیده ای است که اندروید برای هر دستگاه جدید پشت سرمیگذارد تا با تغییرات اعمال شده در هر دستگاه سازگار شود.

در گذشته ممکن بود کاربران اندروید از سرعت و عملکرد سیستم در پاسخ دهی رضایت نداشته باشند اما اکنون با توسعه ی عمیق و بهینه سازی گسترده ای که توسط گوگل در این سیستم عامل ایجاد کرده است حتی دستگاه های پایین رده ی دارنده این سیستم نیز تغییرات محسوس و رضایت بخشی داشته اند.

با این همه تلاش گوگل برای ارتقا اما همچنان در رتبه پایین تری از آی او اس به حرکت ادامه میدهد. دلیل این موضوع هم چیزی نیست جز اینکه مدیریت منابع سخت افزاری صحیح انجام نمیشود و سازندگان برای جبران بخشی از این ضعف به استفاده از باتریهای حجیم روی آورده تا مصرف زیاد باتری توسط سخت افزار کنترل شود. البته دستگاه های رده بالای اندروید و اپل دوشادوش یکدیگر در حال رقابت و پیشرفت هستند اما همه میدانیم که اندروید نسبت به آیفون دسترسی بیشتر و بهتری به منابع دارد.

مورد مهم دیگر در عملکرد سخت افزار تاب آوری تلفن همراه در گذر زمان است. گوشی های IOS با گذشت زمان از نظر عملکرد دچار کاهش کیفیت میشوند. و اندروید در این زمینه نیز کاهش کیفیت عملکرد بیشتری در گذر زمان دارد. پس اگر قصد دارید مدت طولانی تری از تلفن همراه خود استفاده کنید و حفظ کیفیت در طول زمان برای شما اهمیت داردبهتر است به گوشی های آیفون اولویت بدهید.

اپلیکیشن‌ها

هردو سیستم عامل در ارائه برنامه های مورد نیاز کاربران خود عملکردی قابل قبولی داشته اند اما تفاوت مهم و تاثیرگذاری در این رابطه وجود دارد که در تصمیم گیری کاربران ایرانی هنگام خرید بی تاثیر نیست.

در حال حاضر آی او اس امکان سایدلود کردن اپلیکیشن های خارج از فروشگاه خود را به کاربر نمیدهد. اما اخیرا اخبار تایید نشده ای در اینباره به گوش میرسد که احتمالا این امکان تحت حمایت قانون لایحه جدید قوانین ضد انحصار به آی او اس اضافه خواهد شد.

همچنین این سیستم عامل از اپلیکیشنی که نیاز به پرداخت داشته باشد اما درگاه پرداخت اختصاصی خود را داشته باشد حمایت نمیکند.

مشکل جایی است که اغلب برنامه های ایرانی که کاربردی و ضروری هستند دارای درگاه پرداخت از داخل کشور هستند و امکان نصب آنها در دستگاه های آی او اس وجود ندارد. این سیستم عامل در حالت رسمی برنامه های خارج از منبع خودش را نصب نمیکند.

اکنون سوال اینجاست که پس راه حل چیست؟

وب اپلیکیشن ها برای حل این معضل به میدان آمده اند و همچنین برخی پلتفرمهای داخلی خدمات خود را در قالب وبسایت عرضه میکنند. اما ایراد این راه حل هم این است که گاهی این پلترفرم ها از طریق اکانتهای سازمانی فعالیت میکنند و اپل این اکانت را هم مسدود میکند.

هرچند که راه حلهای غیر رسمی دیگری نیز برای حل این مشکل اپل وجود دارد اما زمان بر است و ممکن است نتیجه رضایت بخشی هم نداشته باشد. پس اگر اهل دردسر نیستید سراغ آیفون نروید. کاربران اندروید بدون مشکل و محدودیت میتوانند برنامه دلخواهشان را از منابع خارج از کشور و منبعی غیر از فروشگاه اندروید یعنی گوگل پلی دریافت و نصب کنند و دغدغه پیدا کردن روش غیر رسمی برای دور زدن محدودیتها را ندارند.

علاوه بر تمامی مواردی که ذکر شد گوشی های اندرویدی در تنوع مدل هم گوی سبقت را از آیفونها ربوده اند و با هرنوع بودجه ای در دسترس مشتریان هستند. به دلیل همین ویژگی برنامه سازان و توسعه دهندگان ایرانی نیز بیشتر برپایه سیستم عامل اندروید برنامه های خود را تولید میکنند و تنوع خوبی را در اپلیکیشنهای ایرانی و فارسی به وجود آورده اند.

البته آی او اس اکنون نیز توانسته اند برنامه های ضروری مورد نیاز کاربران را ارائه کند اما تنوع و دسترسی برنامه های اندرویدی حرف اول را میزند.

اختیار عمل اپلیکیشن‌ها در تعامل با عملکردهای سیستم‌عامل

پیش‌تر اشاره کردیم که اپل در دسترسی به مدیریت فایل ها و اپلیکیشن‌ها محدودیت‌هایی را برای کاربران ایجاد کرده‌است. اکنون به‌علت این مسئله می‌پردازیم. علت این موضوع اهمیت بسیار بالای امنیت در سیستم عامل برای طراحان آی او اس می‌باشد. این سیستم عامل دسترسی‌های اپلیکیشن های خود را بسیار محدود است و هیچ برنامه‌ای امکان تغییر تنظیمات و پیکربندی‌های سیستم را ندارد. زمانی‌که یک برنامه را می‌بندید و آن برنامه باز نیست فعالیت آن برنامه به‌صورت پنهان در پس زمینه بسیار محدود است. بر خلاف سیستم عامل اندروید که برنامه‌ها در پس‌زمینه نیز به فعالیت خود می‌توانند ادامه دهند. زمانی‌که شما قصد داشته باشید پرونده‌ای را با یک پسوند خاص در گوشی همراه خود بازکنید حتماً باید فایل برنامه را در فضای کاری برنامه کپی کرده باشید وگرنه نمی‌توانید اپلیکیشن موردنظر برای باز کردن فایل را تعیین کنید.

برنامه‌های اندروید عملکردی شبیه به برنامه‌های ویندوز دارند به این صورت که حتی در زمانی‌که برنامه باز نیست برنامه می‌تواند در پس‌زمینه فعالیت خود را انجام دهد و شما می‌توانید بدون‌آن‌که برنامه‌ای را باز نگه‌دارید آن را در حالت اجرا دربیاورید و درعین‌حال به‌صورت هم‌زمان استفاده‌های دیگری از تلفن همراه خود داشته باشید. در سیستم‌عامل آی او اس چنین امکانی وجود ندارد پس در زمینه چند وظیفه ای و انعطاف‌پذیری سیستم‌عامل اندروید گوی سبقت را از سیستم‌عامل رقیب خود ربوده است.

امنیت و حریم خصوصی

در مورد اهمیت به امنیت و حفاظت دستگاه‌های هوشمند در برابر مهاجمان آی او اس پیشتاز است. این سیستم عامل سیستم مجهز با قوانین سخت‌گیرانه طراحی کرده‌است که به واسطه آن کاربران ناسالم نمی‌توانند این سیستم عامل را هدف حمله‌های مجازی خود قرار دهند.

گوگل نیز با تلاش‌های خود توانسته بروزرسانی هایی را در سیستم‌های خود معرفی کند که امنیت بالاتر و نظم بیشتری به حریم خصوصی کاربران خود بدهد اما متأسفانه این بروزرسانی‌های اندرویدی بیشتر متعلق به تولیدات جدید و به‌روز شرکت‌ها هستند و اندروید درمورد تولیدات قدیمی‌تر خود همچنان از نظر امنیت با نقص‌هایی روبه‌روست.

کاربرانی که از مدل‌های قدیمی‌تر اندروید استفاده می‌کنند برای این‌که بتوانند از نسخه‌های امنیتی به‌روز شده استفاده کنند ناچار به ارتقای نرم‌افزار تلفن همراه خود هستند.

پس اگر شما امنیت و حریم شخصی را در اولویت قرار داده‌اید و حفاظت از این امنیت برای شما اهمیت دارد بهتر است آیفون را در لیست انتخاب خود قرار دهید. در مطالب قبل اشاره کردیم که بیشتر محدودیت‌ها و ضعف‌های گوشی‌های آیفون نیز بدلیل رعایت همین مسائل امنیتی و حفظ حریم خصوصی است. اپل بیش‌از هر چیز به امنیت کاربران خود اهمیت داده است و به‌صورت قابل‌قبولی توانسته است خدمات مبتنی بر حفظ حریم خصوصی را به کاربران خود ارائه دهد. حساب کاربری اپل یا اپل آیدی کاربران به‌طور مداوم اعتبارسنجی می‌شود تا هیچ‌گونه ردیابی اطلاعاتی توسط اپلیکیشن‌ها و سایت‌های مختلف در مورد این حساب کاربری‌ها صورت نپذیرد و این یکی از شدید ترین اقدامات امنیتی اپل برای حفاظت از امنیت کاربران است.

سرورهای ذخیره سازی گوگل اطلاعات کاربران را در فضای ابری نگه‌داری می‌کنند اما اپل داده‌های کاربران را روی دستگاه خود کاربر مورد پردازش قرار می‌دهد و این مسئله باعث می‌شود که اطلاعات کاربران از جمله فایل‌های شخصی تا فعالیت‌های روزمره مانند رستوران رفتن روی همان دستگاه آیفون حفظ شود و حتی اپل امکان ردیابی کاربر را با محدودیت روبرو کرده‌است تا حریم شخصی کاربران را بتواند حفظ کند.

اما گوگل با هدف ارائه خدمات راحت‌تر و در دسترس قرار دادن تبلیغات مناسب سلیقه‌ی کاربران تمایل دارد که اطلاعات بیشتری راجع‌به کاربران خودش داشته باشد. به‌همین دلیل از این قدرت اطلاعاتی استفاده می‌کند تا بتواند خدمات بهتری را معرفی کند. به‌عنوان مثال اگر شما از موتورهای جستجوی اندرویدی برای جستجوی رستوران استفاده کنید این موتور جستجو رستورانی را که شما مرتباً یا به‌صورت هفتگی در آن غذا می‌خورید را در نتایج جستجوی خود به شما نمایش می‌دهد.

اپلیکیشن‌های آیفون اطلاعات محدودتری را از کاربران خود جمع‌آوری می‌کنند و همیشه اطلاعات مکانی که برای سیستم‌های اپل باز ارسال می‌شود را به‌صورت ناشناس نگه می‌دارند و به هیچ کاربر حقیقی متصل نمی‌کنند. حتی برای خدماتی مانند پیدا کردن مکان تلفن نیز داده‌هایی که برنامه نیاز دارد بسیار محدودتر از آن‌چیزی است که در گوگل مورد نیاز است.

برنامه‌هایی که آیفون به‌صورت پیش‌فرض پیش‌بینی کرده‌است پیرو شعار اصلی اپل یعنی حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران فعالیت می‌کنند. اما گوگل هدف‌های دیگری را دنبال می‌کند. گوگل برای افزایش دسترسی کاربران خود و برای ارائه خدمات متنوع تر در زمان کوتاه‌تر به کاربران از ابتدا مدل کسب‌وکاری خود را مبتنی بر فروش داده‌های کاربران به سرورهای تبلیغاتی اداره کرده‌است. به‌همین دلیل این نیاز مهم گوگل است که بتواند داده‌های کاربران را به دست بیاورد و امکان اشتراک‌گذاری آن با دیگر شرکت‌ها را برای خود حفظ کند. اما اپل نه هیچ‌یک از اطلاعات کاربران را به فرد دیگری می‌فروشد و نه دست از ایجاد محدودیت برای جمع‌آوری اطلاعات کاربران برمی‌دارد و از هر ابزاری برای این اعمال محدودیت در حریم خصوصی استفاده می‌کنند.

در مورد اپل باید بگوییم که اگر کاربران در مورد این تدابیر امنیتی آگاهی کافی را نداشته باشند ممکن است در بعضی مواقع دچار مشکل شوند. اگر شما از دسته کاربرانی هستید که از پیغام‌های امنیتی مکرر دل خوشی ندارید یا تمایل نداشته باشید که به‌صورت مداوم برای شما پیام‌های اعتبارسنجی ارسال شود ممکن است با سیاست‌های امنیتی اپل دچار مشکل شوید. یا در زمانی‌که قصد دارید دستگاه خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید یا رمز عبوری را بازیابی کنید باید از لایه‌های امنیتی پیچیده رد شوید و ممکن است این پروسه برای شما آزاردهنده باشد.

حال این شما در نقش کاربر هستید که باید انتخاب کنید امنیت و حریم خصوصی تا چه اندازه برای شما اهمیت دارد و به چه نوع پشتیبانی‌هایی برای حفاظت از امنیت خصوصی احتیاج دارید. اما فارغ از نوع اولویت شما ما پیشنهاد می‌کنیم که حتماً برای تصمیم‌گیری بهتر اطلاعات و دانش خود را راجع‌به سیاست‌های حریم خصوصی و امنیت و مقررات دستگاه‌های هوشمند ارتقا دهید.

بروزرسانی‌های نرم‌افزاری

با آن‌که به‌روزرسانی ممکن است عامل مهمی در کارکرد اصلی سیستم عامل نباشد و تفاوت چندانی در عملکرد سیستم‌عامل ایجاد نکند اما برای بسیاری از کاربران بروزرسانی‌های منظم اهمیت فراوانی دارد. تفاوت‌های اندروید و آی او اس در سیاست‌های بروزرسانی همواره یکی از موارد مورد بحث در مورد عملکرد این دو شرکت بوده‌است.

همون‌طور که گفتیم سیستم‌عامل آی او اس بدلیل یکپارچه بودن و هم‌زمان بودن فرآیند وسعت بخشیدن به امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری سرعت بالاتری در ارتقای سیستم‌عامل خود دارد. به‌همین دلیل این سیستم عامل توانسته است به مدت طولانی‌تری به‌روزرسانی و پشتیبانی‌ها را در اختیار کاربران خود قرار بدهد.

اما اندروید به دلیل آنکه در اختیار شرکت‌های متعددی است و این شرکت‌ها برای پیاده‌سازی این سیستم عامل روی دستگاه‌های هوشمند خود فرایند طولانی و پیچیده‌ای را پشت سر می‌گذارند برای ارائه‌ی بروزرسانی به صرف زمان بیشتری احتیاج دارند. در حقیقت تولید کننده برای ارائه بروزرسانی بعداز عرضه‌ی اولیه‌ی سیستم به زمان زیادی احتیاج دارد. همین‌طور از نظر تعداد به‌روزرسانی سیستم عامل نیز با محدودیت‌هایی روبروست و نسبت‌به آیفون نسخه جدیدتر و رابط کاربری به‌روز کمتری را ارائه می‌کند.

اما با همه محدودیت‌هایی که اندروید بدلیل عملکرد خاص خود در بروزرسانی‌ها با آن مواجه است گوگل و شرکت‌های خریدار پلتفرم اندروید مانند سامسونگ در سال‌های اخیر تلاش زیادی برای ارائه بروزرسانی‌های منظم‌تر و بیشتر داشته‌اند. به‌طوری‌که اخیراً سامسونگ توانسته است زمان‌بندی بروزرسانی‌های اساسی یکی از تلفن‌های هوشمند پرچم‌دار خود را به زمان ۴ سال افزایش دهد. اما همچنان با همه این پیشرفت‌ها هنوز از نظر بروزرسانی‌ها هیچکدام از تولیدات اندرویدی نتوانستند با آیفون‌ها رقابت کنند.

بااین‌همه پیشرفت‌های چشمگیر و قابل‌توجه سیستم عامل اندروید توجه کاربران را به خود جلب کرده‌است و می‌تواند نویدبخش پیشرفت‌های بیشتر در آینده باشد.

اهمیت به‌روزرسانی فقط در زمینه‌ی سیستم‌عامل نیست که نمایان می‌شود، بلکه بسیاری از تولیدکننده‌ها درمورد اشکالات نرم‌افزاری خود نیازمند به انجام بروزرسانی‌های سریع و مداوم هستند تا بتوانند این اشکالات را به‌سرعت برطرف کنند. پس هیچ‌گاه نباید سرعت و دقت تولیدکنندگان در بروزرسانی‌ها را نادیده بگیریم و همیشه باید توجهی که سازندگان به ارائه آپدیتهای دستگاه‌های خود دارند را سرلوحه انتخاب‌های خود قرار بدهیم.

نتیجه‌گیری

ما در این مقاله همه تلاش خود را بر این مسئله متمرکز کردیم که راجع‌به نقاط ضعف و قوت سیستم‌عامل‌های آی او اس و اندروید به شما کاربران محترم آگاهی‌های مفیدی را هدیه بدهیم. اما در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که این دو سیستم عامل در مسیر پیشرفت فاصله بسیار کمی با یکدیگر دارند و در  مرز کاملاً نزدیک به‌هم در حال حرکت هستند. و آن‌چه که در نهایت انتخاب شما را از بین اندروید و آیفون مشخص می‌کند اولویت‌های خود شماست. این شمایید که باید تصمیم بگیرید که برای چه چیز بیشتر اهمیت قائلید. برای امکانات سخت‌افزاری یا برای آزادی عمل و امنیت و سادگی در استفاده؟ شما هستید که تشخیص می‌دهید مؤلفه‌های مورد تأیید شما در انتخاب تلفن همراه چه مواردی است>

اکنون می‌دانیم که این دو سیستم عامل تفاوت‌های بنیادی با یکدیگر دارند و کاربرانی که اولویت‌ها و سلایق مختلف دارند از این تفاوت‌ها بیشترین منفعت را می‌برد. اگر شما کسی هستید که می‌خواهید استفاده‌های نامحدود و آزادی عمل مثال‌زدنی را تجربه کنید و اهل سفارشی سازی دستگاه خود هستید به‌احتمال زیاد انتخاب شما اندروید است اما اگر کسی هستید که کاربری ساده در کنار ایمنی و حفظ حریم خصوصی را مدنظر قرار داده‌اید آی او اس جزء اولویت‌های انتخاب شما قرار خواهد گرفت.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا