راهنمای خریدقطعات کامپیوتر

ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر (کیفیت خوب در سال 1402، 2023)

راهنمای انتخاب و خرید ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر

تقریبا همه می‌دانند که یکی از نکات مهم هنگام سیستم بستن، توجه به سیستم خنک‌کننده آن است. اینکه کامپیوتر بتواند از طریق فن کیس خنک شود، چیز تازه و غریبی نیست اما اینکه چند فن برای کامپیوتر لازم است و دلیل نصب آنها چیست، موضوعی است که جای بحث دارد. بله، برای خرید ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر نیاز به دلیل موجه دارید، در غیر این صورت، خرید فن کیس کار بیهوده‌ای خواهد بود. در این مقاله، جزئی­‌تر به مقوله فن کیس خواهیم پرداخت و ارزان ترین فن کیس‌های موجود در بازار را به شما معرفی خواهیم کرد. اگر قصد خرید اینترنتی ارزان‌ترین فن کیس ممکن را دارید، فروشگاه اینترنتی مبیت، یکی از گزینه‌های پیش روی شماست. شما می‌توانید نقد و بررسی تخصصی محصولات مورد نظر خود را در سایت مبیت مطالعه کنید تا مشخصات و امکانات هر کالا را به طور دقیق متوجه شوید و با در نظر گرفتن قیمت‌ها، بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید. پس از خرید نهایی، مبیت محصول مورد نظر را در کوتاه‌ترین زمان ممکن، درب منزل به شما تحویل خواهد داد. در ادامه با مبیت همراه باشید!

 

هر فن دارای نرخ CFM یا همان فوت مکعب بر دقیقه‌ای است که میزان و حجم هوایی که فن در دقیقه جابجا می‌کند را می‌سنجد. هر چه این مقدار بیشتر باشد، فن توانایی جابجایی هوای بیشتری را دارد. برای اینکه کامپیوتر شما بتواند به درستی و میزان کافی خنک شود، باید تعداد فن‌های کافی روی کیس داشته باشید تا هوا را به داخل یا بیرون هدایت کند. داشتن فن‌های بیشتر به معنی CFM بیشتر است و هوای بیشتری در کیس کامپیوتر جریان خواهد داشت.

البته باید در نظر داشته باشید که تعداد بیشتر فن به معنی تولید صدای بیشتر است. برای اینکه کامپیوترتان بیش از اندازه سر و صدا نکند، باید از فن‌های کمتر یا فن‌های کم صداتر استفاده کنید. علاوه بر این، نباید فن کیس‌هایی انتخاب کنید که چراغ‌های چندرنگ چشمک زن، ویژگی اصلی آنهاست.

قرار دادن فن در مکان مناسب

هوا از یک سمت فن به داخل می‌آید و از سمت دیگر خارج می‌شود. با تغییر مسیر فن، می‌توان هوا را وارد یا خارج کرد. شما باید به محل نصب فن هم دقت کنید. هوا باید از راهی تمیز و بدون مزاحمت در کیس جریان داشته باشد. عموما، فن کیس‌هایی که در جلوی کیس قرار دارند، هوا را به داخل می‌کشند و فن‌هایی که در پشت کیس هستند، هوا را بیرون می‌دهند.

اگر کیس شما، تهویه ای در بالای کیس دارد، باید آنها را به گونه‌ای نصب کنید که هوا را بیرون بدهند، زیرا هوای گرم به سمت بالا حرکت می‌کند. فن‌های دو طرف کیس نیز باید به صورت مکنده هوا باشند، هر چند معمولا فیلتر هوا ندارند. برای جلوگیری از گرد و غبار، می‌توانید فیلترهای مخصوص خود را بسازید.

گرد و خاک: قاتل خاموش

حالا که حرف از گرد و خاک شد، باید بدانید که تا حد امکان باید جلوی ورود گرد و خاک به کیس را گرفت و آن را غبارگیری کرد. در غیر این صورت، حتی اگر تمام بادها و جریان‌های هوای دنیا را هم داشته باشید، کمک چندانی به خنک کردن سیستم شما و اجزای آن نخواهند کرد. برای کم کردن گرد و خاک در کیس، مطمئن شوید، هوایی که وارد سیستم میشود، از فیلتر عبور می‌کند. بسیاری از کیس‌ها دارای فیلتر قابل جدا شدن هستند که می‌توانید سریعا آن را بشویید و تمیز کنید. حتما هر از گاهی این فیلترها را تمیز کنید زیرا فیلتر کثیف یا پوشیده از گرد و غبار، قدرت جابجایی هوا و خنک کنندگی سیستم را کاهش می‌دهد.

علاوه بر ورودی هوا و فن‌ها، از دیگر عوامل کثیفی کیس می‌توان به شکاف‌های کوچکی که در بدنه کیس وجود دارد، اشاره کرد. شما واقعا توانایی کنترل جریان هوا در این قسمت‌ها را ندارید، مگر اینکه از درزگیر و روزنه بند برای کیس خود استفاده کنید.

فشار هوا

یکی از مهم‌ترین و پر بحث ترین موضوعات در خنک کنندگی کامپیوتر، فشار هوای مطلوب است. به عبارت ساده، یک کیس کامپیوتر می‌تواند، فشار هوای مثبت یا منفی داشته باشد:

فشار مثبت: فن کیس هوای بیشتری را به داخل کیس میکشد تا خارج کنند، بنابراین فشار هوای بیشتری در داخل کیس وجود دارد

فشار خنثی: فشار هوای ورودی به کیس مساوی با هوای خروجی است. البته چنین کار به سختی ممن است و باید کیس را باز بگذارید.

فشار منفی: هوای بیشتری به خارج از کیس فرستاده میشود تا داخل شود و چیزی شبیه جاروبرقی را تداعی می‌کند.

تعیین فشار کیس

برای تعیین فشار داخل کیس خود باید به فن‌های ورودی و خروجی سیستم خود دقت کنید. اگر cfm ورودی بیشتر و پرقدرت‌تر باشد، یعنی فشار هوای داخلی مثبت است. اگر CFM خروجی بیشترباشد، یعنی فشار منفی است و در صورتیکه CFM ورودی و خروجی یکسان باشد، فشار خنثی است. در بهترین حالت، فشار داخلی کیس خنثی و در کیس هم بسته است زیرا هیچ گرد و خاکی به داخل راه پیدا نمی‌کند. فشار منفی یعنی هوایی که از درزها و منافذی که روی آنها کنترلی ندارید، به داخل کشیده شده و هیچ فیلتری هم برای آنها وجود ندارد و در طول زمان باعث کاهش سیستم خنک کننده می‌شود. در این صورت بهتر است به دنبال، فشار کمی مثبت باشید که هوای ورودی کمی بیشتر از خروجی باشد. در این صورت، هوا حتما از فیلتر رد شده است.

چند فن کیس لازم دارید؟

برای به حداکثر رساندن بهره وری تمامی قطعات کامپیوتر، باید مطمئن شوید که دمای سیستم در حالت ایده آل است. برای چنین چیزی باید تعداد فن کیس کافی برای خنک کردن سیستم داشته باشید. اما چند فن کیس برای سیستم شما لازم است؟

پاسخ به چنین سوالی به عوامل متعددی بستگی دارد. سایز کیس چقدر است؟ چه حجم کاری از سیستم انتظار دارید؟ و چه مدل فن کیسی میخواهید خریداری کنید؟ اگر تعداد فن‌ها کم باشد، سیستم دچار افزایش بیش از اندازه دما می‌شود و فن زیادی هم باعث سروصدای زیادی و تحمیل هزینه بیشتر خواهد شد. پس چه تعداد ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر نیاز است؟

تمامی فن‌ها یک شکل نیستند

درست مانند هر قطعه سخت افزاری دیگری، بازدهی و عملکرد فن بسته به چندین عامل، متفاوت خواهد بود. هر کدام از فن‌ها و برندها، مزایا و معایب خاص خود را دارند. اینکه بدانید کیس شما نیازمند کدام ویژگی خاص است، باعث می‌شود تا بهترین گزینه ممکن را خریداری کنید.

جریان هوا و فشار

دو عامل مهم برای تعیین عملکرد فن کیس، جریان هوا و فشار خنثی است. شما بر اساس پیکربندی سخت افزاره‌های کامپیوترتان می‌توانید تشخیص دهید که ویژگی برای سیستم خنک کننده شما بهتر است.

جریان هوا به میزان هوایی که یک فن می‌کشد، گفته می‌شود و معمولا با واحد فوت مکعب در دقیقه سنجیده می‌شود (درباره این ویژگی به صورت کامل‌تر در بخش‌های بالا توضیح داده شد). فشار خنثی نیز نیروی هوایی است که فن تولید می‌کند و معمولا به میلیمتر آب سنجیده می‌شود اما به پاسکال یا اینچ آب نیز سنجیده می‌شود.

جریان هوا و فشار استاتیک هر دو مستقیما به ایمپدانس (مقاومت جریانی) مربوط می‌شوند: مقاومت موثری نسبت به جریان هوا در کیس کامپیوتر. این مقاومت می‌تواند به فرم حصار محدودکننده (یا تهویه ضعیف)، سخت افزار فشرده شده یا حتی مدیریت ضعیف کابل‌ها باشد.

اگر کامپیوتر شما نسبت به عواملی که ایمپدانس داخلی کیس را افزایش می‌دهند، حساس است، یا نیاز به منبع جریان هوا بیشتری دارید یا اگر فضای محدودی دارید، نیاز به فن‌هایی با فشار استاتیک بیشتر دارید.

سایز فن

سایز فن کیس به معنی اندازه قطر و ضخامت آن است (هر دو به میلی متر). فن کیس در سایزهای مختلفی در بازار موجود هستند، از کوچک‌ترین آنها که 40 میلی متر اندازه دارد تا بزرگترین آنها که 200 میلی متری است. ضخامت فن نیز بین 15 میلی متر (نازکترین) تا 25 میلی متر متغیر است. طبق یک قانون کلی، فن‌های بزرگتر جریان هوای بیشتری تولید میکنند، ولی فنهای کوچکتر قادر به تولید فشار استاتیک بالاتری هستند.

فن کیسهای 120 تا 140 میلی متری محبوبتر هستند زیرا فیت اکثر کیسها هستند و تناسب خوبی میان جریان هوا و فشار استاتیک برقرار می‌کنند. مشخصات کامپیوتر شما به شما نشان خواهد داد که نیاز به چه سایزی دارد. برای مثال، در برخی از کیس‌ها، باید میان نصب سه فن 120 میلی متری یا دو فن 140 میلی متری یکی را انتخاب کنید.

کیس‌های کوچک‌تر ممکن است تنها تا سایز 80 میلی متر جا داشته باشند و به همین دلیل، انتخاب‌های محدودتری خواهید داشت.

سرعت چرخش

بسته به سایز فن، چرخش در دقیقه (RPM) متغیر خواهد بود. فن‌های کوچک‌تر نسبت به نمونه های بزرگ‌تر از خودشان، سریعتر می‌چرخند. یک فن 200 میلی متری معمولا با سرعت 800 دور در دقیقه می‌چرخد اما یک فن 80 میلی متری می‌تواند تا 7000 دور در دقیقه هم بچرخد.چرخش سریعتر منجر به تولید صدای بیشتر و فشار استاتیک بالاتر هم می‌شود اما سرعت کمتر به معنی جریان هوای بیشتر و صدای کمتر است.

کنترل PWM

برای کنترل سطح نویز و صدا و صرفه جویی در انرژی، اکثر فن‌ها دارای کنترل PWM هستند. این ویژگی باعث کنترل خودکار شاخص دور در دقیقه (RPM) می‌شود: یعنی افزایش یا کاهش سرعت چرخش بر اساس دمای سیستم. البته فن‌ها از طریق نرم افزاری که همراه مادربورد یا کنترل PWM سایر قطعات ارائه می‌شوند نیز قابل کنترل هستند (به صورت دستی یا اتوماتیک).

میزان سر و صدا و عمر محصول

هرچند این مورد کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد اما میزان سر و صدایی که کیس کامپیوتر تولید می‌کند می‌تواند از آزاردهنده تا نابودکننده در نوسان باشد. این موضوع، مخصوصا برای کسانیکه در کار تولید موسیقی یا ادیت صدا هستند، مهم‌تر است زیرا میزان سر و صدا باید در حداقل ممکن باشد. هنگام خرید ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر حتما به مشخصاتی که کارخانه سازنده ارائه کرده است، دقت کنید تا گزینه مناسب خود را انتخاب کنید. البته در نظر داشته باشید که میزان سر و صدایی که در مشخصات محصولات می‌آید، معمولا خیلی کمتر از چیزی است که در دنیای واقعی اتفاق میفتد.

انواع یاتاقان

یاتاقان‌هایی مورد استفاده در فن کیس می‌تواند تعیین کننده میزان صدا و طول عمر محصول باشد (البته تا حدی). بدون اینکه زیاد روی فناوری یاتاقان بحث کنیم و وارد جزئیات شویم، باید بگوییم که یاتاقان فلوئید فعال (FDB) و یاتاقان مغناطیسی بهترین عملکرد ممکن را دارند. شما به ازای پرداخت هزینه بیشتر برای این یاتاقان‌ها، صدای کمتر و طول عمر بیشتری دریافت خواهید کرد.

کامپیوتر شما به چند فن نیاز دارد؟

حالا که درباره ویژگی‌های خاص فن های کیس کامپیوتر بیشتر می‌دانید، وقت آن بدانید که برای کیس شما چند فن لازم است. برای خرید ارزان ترین فن برای کیس کامپیوت باید بدانید که کامپیوتر شما تا چه اندازه در معرض بالا رفتن دمای داخلی است و آیا نیازی به سقف ولتاژ برای میزان کاری که شما انجام میدهید، دارید یا خیر.

در واقع، پاسخ این سوال به فن انتخابی شما و نحوه پیکربندی آنها در کیس بستگی دارد. برای مثال، بر خلاف کامپیوترهای معمولی، کامپیوترهای مخصوص گیمینگ، قطعات سنگینی دارند که به آنها اجازه کار بلند مدت را می‌دهند. در نتیجه، این قطعات دارای سه فن داخلی هستند تا سیستم بتواند خودش را خنک کند و گیمر هم از بازی خودش لذت ببرد. اما مطمئنا یک فن جوابگوی چنین سیستمی نخواهد بود. حداقل تعداد فن توصیه شده، دو عدد است تا وظیفه به جریان انداختن هوای ورودی و خروجی را به عهده بگیرند.

شاید فکر کنید که از آنجا که دمای کیس از طریق قطعات داخلی افزایش پیدا می‌کند، باید یک فن خروجی در کیس بگذارید. چنین تفکری غلط است. زمانیکه فقط از فن خروجی استفاده کنید، فشار منفی ایجاد می‌شود و در نتیجه، باعث ایجاد الکتریسته ساکن میشود و در نتیجه، گرد و خاک بیشتری وارد دستگاه خواهد شد.

در عوض، فن ورودی باعث ایجاد تعادل می‌شود. زمانیکه هوای گرم از داخل کیس خارج شد، فن ورودی آن فضا را با هوای خنک‌تر جایگزین می‌کند و از ایجاد الکتریسته ساکن جلوگیری می‌کند. پس تعداد فن‌های لازم به میزان کاری که از کامپیوتری می‌کشید، بستگی دارد.

انواع سیستم ‌های خنک کننده 

خنک کردن قطعات کامپیوتر در هنگام اجرای برنامه‌های سنگین یا بازی، برای سالم نگه داشتن سیستم و افزایش طول عمر قطعات واجب است. اما جالب است بدانید که دو نوع خنک کننده در بازار موجود است: آبی و بادی ( یا همان مایع و فن). تا اینجای کار در مورد خنک کننده بادی یا فن کیس صحبت کردیم که می‌توان آن را نوع ارزان قیمت خنک کننده سیستم دانست. اما کاربرانی که نیازهای ویژه‌ای دارند و فن کیس یا همان خنک کننده بادی پاسخگوی آنها نیست، سراغ خنک کننده مایع می‌روند. این نوع خنک کننده دارای یک رادیاتور هستند که آب را در میان هیت سینک به جریان می‌اندازند و گرما به این مایع انتقال پیدا می‌کند. سپس این مایع به داخل رادیاتور می‌رود و در کل، گرمای ایجاد شده در سیستم به محیطی خارج از کیس منتقل می‌شود. در ادامه، مایع سرد شده، دوباره وارد این جریان می‌شود و فرآیند را تکرار می‌کند. 

دقت داشته باشید که نصب خنک کننده مایع نیاز به تجربه دارد و اگر آن را درست نصب نکنید، ممکن است نشتی پیدا کند و علاوه بر آسیب به قطعات سیستم، آتش سوزی نیز ایجاد کند. پس برخلاف فن کیس که نصب آسان و ساده‌ای دارد، خنک کننده مایع را باید یک فرد باتجربه نصب کند تا مشکلی پیش نیاید.

معرفی و بررسی فن کیس لوتوس مدل 7X

این فن کیس پلاستیکی که با نام فن هشت در هشت نیز شناخته می‌شود، دارای 7 پره به رنگ‌های آبی یا قرمز است. ابعاد دقیق این محصول 2.5*8*8 سانتی متر است و تنها 3 وات برق مصرف می‌کند. این ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر دارای کانکتور 4 پین است و برای انواع کیس‌ها مناسب خواهد بود. بعد از نصب این فن، آن را به منبع برق متصل کنید تا در خنک سازی کیس کمک کننده باشد.

معرفی و بررسی فن کیس ونتولینک مدل 8C12V

این ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر نیز جز فن‌های 8*8 است و با تهویه هوای داخل کیس باعث خنک شدن سیستم می‌شود. فن کیس ونتولیک جز دسته فن‌هایی که باعث بهبود فشار استاتیک داخل کیس می‌شود. به دلیل فناوری به کار رفته در این محصول، اصطکاک کمی بین میله چرخنده و هسته فن وجود دارد و این به معنی بهبود فشار استاتیک کیس اشت. سرعت چرخش فن کیس ونتولینک 200 دور بر دقیقه است و دو سوکت IDE دارد.

معرفی و بررسی فن کیس پی نت مدل 7par

فن کیس پی نت که در لیست ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر ما قرار گرفته است، تنها 70 گرم وزن دارد و سرعت گردش آن تا 1200 دور بر دقیقه می‌رسد. این فن دارای کانکتور 4 پین است و از یاتاقان Rifle بهره می‌برد. ابعاد این محصول به طور دقیق 25*120*120 است.

معرفی و بررسی فن کیس گریت مدل 120MM

این فن کیس با ابعاد 12*12*2  دارای کانکتور 4 پینی است. سرعت چرخش این فن کیس بین 800 تا 2100 دور در دقیقه متغیر است. یاتاقان این ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر از جنیس فلوئید دینامیک است و توانایی ایجاد جریان هوا تا 80 فوت مکعب بر دقیقه را داراست.

معرفی فن کیس کایزر 5*5

یکی از فن کیس‌های 5*5  پرکاربرد و قیمت پایین موجود در بازار، فن کیس کایزر است. این فن 50 گرمی دارای 3 پین و 4 عدد پیچ است. از این فن کیس علاوه بر خنک کردن کارت گرافیک کامپیوتر خود می‌توانید برای خنک کردن لپ تاپ، گوشی و تبلت خودتان نیز بهره ببرید. در ساختار این فن سه سیم زرد، قرمز و مشکی مشاهده می‌کنید که سیم زرد 12 ولتی، سیم قرمز 5 ولتی و سیم مشکی نیز منفی است.پس در هنگام استفاده از این فن بدون کانکتور و با کمک دو سیم (یک سیم رنگی و دیگری سیم مشکش) به ولتاژ مورد نیاز دستگاه خود توجه کنید.

فن کیس کولر مستر مدل SICKLEFLOW 120 ARGB

این فن کیس نسبتا سنگین 636 گرمی، 120*120*15 میلی متر اندازه دارد. این فن کیس 650 ت 1800 دور بر دقیقه سرعت خواهد داشت و میزان نویز آن حدود 27 دسی بل است. این فن کیس دارای کانکتور 4 پین است و دارای چراغ LED است که نورپردازی جالبی در حین فعالیت به اجرا می‌گذارد. فن مورد نظر می‌تواند فشار هوای 2.5 mmH2O را ایجاد می‌کند.

معرفی فن کیس کایزر 4*4

اگر به دنبالی فنی بسیار ارزان و کوچک هستید تا بتوانید از آن برای خنک کردن گوشی و یا تبلت خود نیز استفاده کنید، فن کیس کایزر 4*4 سانتی متری، گزینه مناسبی است. این فن کیس دارای 4 عدد پیچ و دو پین است. البته می‌توانید از این فن کوچک برای خنک کردن چیپ های کوچک، کارت گرافیک و بردهای کوچک نیز استفاده کنید. فقط هنگامی که از کانکتور استفاده نمی‌کنید و باید از دو سیم استفاده کنید، به ولتاژ مورد نیاز دستگاه خود توجه کنید

سخن پایانی ارزان ترین فن برای کیس کامپیوتر

فن کیس یکی از قطعات کامپیوتر است که شاید توجه چندانی به ان نشود. اما این قطعه نقش مهمی در عملکرد کامپیوتر خواهد داشت. در واقع، با خرید ارزان ترین فن کیس برای کامپیوتر، به خنک نگه داشتن سیستم خود کمک می‌کنید. فن‌های متعددی در بازار موجود است که بسته به عواملی که در مقاله آورده شده است، باید بهترین گزینه را انتخاب و خریداری کنید. فروشگاه اینترنتی مبیت یکی از معتبرترین فروشگاه‌های آنلاین کشور است که علاوه بر فروش اینترنتی انواع کالا دیجیتال، سابقه درخشانی در فروش حضوری نیز دارد. شما می‌توانید با مراجعه به سایت مبیت، علاوه بر مطالعه نقد و بررسی انواع محصولات، در جریان نظرات خریداران سابق نیز قرار بگیرید و از همه مهم‌تر، قیمت‌ها را مقایسه کنید تا بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید. در نظر داشته باشید که رویه‌های شفاف بازگشت کالا و کارشناسان مرکز پاسخگویی نیز دلیل دیگری برای اطمینان خاطر بخشیدن به کاربران برای تجربه یک خرید آنلاین جذاب و مطمئن است. مبیت همواره در تلاش است تا کالای خریداری شده شما را در کوتاه‌ترین زمان ممکن، درب منزل تحویل شما دهد.

الهام اقاملایی

ارشد مترجمی رو که گرفتم، سرم با ترجمه و تدریس زبان گرم بود که خیلی اتفاقی با دنیای تولید محتوا آشنا شدم. دنیایی به وسعت یک اقیانوس ولی با عمق نیم سانت:) آماده ای تا با هم شیرجه بزنیم تو این اقیانوس جذاب! Let's Go

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا