آشنایی با برندهاتاریخچه

تاریخچه نوکیا

نوکیا، برند مطرحی که کمرنگ شد؛

مبیت مگی های عزیز امروز با تاریخچه یکی دیگر از شرکت های معتبر و صاحب نام جهانی در خدمت شما هستیم. این مقاله درباره ی تاریخچه شرکت قدرتمند و بسیار قدیمی نوکیا است. با اینکه چند سالی است که دیگر نامی از این شرکت قدیمی و بزرگ نمی شنویم، اما اغلب مردم با این نام آشنایی دارند و از محصولات آن استفاده کرده اند. محصولاتی که نماد شرکت نوکیا شده بود. تلفن های همراه ساخت این شرکت جزو بهترین گوشی های موبایل در سال های نه چندان دور گذشته بودند و شرکت نوکیا یکی از بهترین برند ها در این حوزه به شمار می آمد.

فردریک ایدستام (Fredrik Idestam)

فردریک ایدستام در 28 اکتبر سال 1838 در فنلاند متولد شد. فردریک ایدستام تحصیلاتش را در رشته معدن گذراند و موفق به دریافت بورسیه تحصیل در آلمان شد. در آن برهه از زمان فناوری تولید کاغذ برای هر کشوری یک امتیاز محسوب می شد. فردریک اولین کسی بود که دانش تولید کاغذ را به فنلاند وارد کرد.

شرکتی که فدریک تاسیس کرده بود، پس از آنکه اروپا رو به صنعتی شدن رفت، مسیر موفقیت را در پیش گرفت. پس از آن فدریک شرکت دوم خود به نام نوکیا را تاسیس کرد. فردریک بنیان گذار همان شرکت نوکیایی است که اغلب ما نامش را به وفور شنیده ایم.

اگر شما هم جزو کسانی هستید که از محصولات نوکیا استفاده کرده اید و مشتاق هستید درباره چگونگی شکل گیری این برند قدیمی بیشتر بدانید، لطفا تا انتهای این مقاله از مبیت مگ، با ماا همراه باشید.

نام گذاری شرکت نوکیا

فردریک ایدستام شرکت جدید خود را کنار رود نوکیان ویرتا (Nokiaanvirta) تاسیس کرد و همین موضوع بهانه ای شد تا برای انتخاب نام شرکت، از نام این رودخانه الهام بگیرد. جالب است بدانید بعد از مدتی کوتاه شرکت نوکیا تصمیم گرفت از قدرت الکتریسیته موجود در این رودخانه استفاده کند و تولید برق را هم به منابع درآمدی خود اضافه کند.

عمر بنیان گذار نوکیا به اتمام می رسد؛

فردریک ایدستام پس از تلاش های فراوانی که برای بهبود وضعیت برندینگ و فروش شرکت نوکیا انجام داده بود، در 8 آوریل 1916 در گذشت.

ادوارد پولون (Eduard Polon) نوکیا را خریداری می کند؛

در سال 1898 فردی به نام ادوارد پولون (Eduard Polon) شرکت لاستیک سازی را با نام (Finnish Rubber Works) در فنلاند تاسیس کرد، این کارخانه بهترین محصولات در حوزه تولید محصولات پلاستیکی را تولید می کرد.

از آن جایی که در آن زمان شرکت نوکیا شهرت بسیار خوبی کسب کرده بود، ادوارد پولون تصمیم گرفت به منظور بهره بردن از نیروی برق شرکت نوکیا و توسعه شرکت خود، شرکت کاغذ سازی و تولید برق نوکیا را خریداری کند.

خرید دومین کارخانه ادوارد پولون

ادوارد پولون کارخانه کابل‌ سازی با نام (Finnish Cable Works) که فردی به نام آروید ویکستروم آن را تاسیس کرده بود را هم خریداری کرد. او قصد داشت این سه شرکت موفق فنلاند، به عنوان زیرمجموعه یک برند معتبر و خوش نام به کار خود ادامه دهند.

البته ناگفته نماند که این سه شرکت کماکان به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه می‌دادند و تنها اتفاقی که افتاده بود، این بود که حالا ادوارد پولون مالک این سه کارخانه بود.

ماجرای غرامت دادن نوکیا به روسیه

بعد از جنگ جهانی، شرکت سه گانه نوکیا نیز مانند بسیاری از شرکت های اروپایی تا مرز ورشکستگی پیش رفت. این شرکت به دلیل اتحادی که بین کشور های فنلاند و آلمان وجود داشت، تا سال 1952 مجبور به پرداخت غرامت به روسیه شد.

جالب است بدانید این غرامت شامل کابل هایی که شرکت کابل سازی نوکیا می ساخت نیز می شد. نوکیا برای پرداخت غرامت های تعیین شده، مجبور به افزایش میزان خط تولید کابل های خود شده بود.

ادغام سه شرکت

در سال 1967 سه شرکت نوکیا، شرکت پلاستیک سازی و شرکت کابل سازی با هم ادغام شدند. این ادغام نقطه عطفی در تاریخ شرکت محسوب می شد و با این حرکت و اتفاق مهم، شرکت نوکیا وارد مرحله جدیدی از رشد و پیشرفت شد.

با وجود اینکه این شرکت سال ها قدمت داشت، اما بعد از ادغام باز هم یک شرکت نوپا به حساب می آمد که حالا بصورت یکپارچه محصولاتی از قبیل کاغذ، پلاستیک، کابل و محصولات الکترونیکی تولید می کرد.

کاری کایرامو (Kari Kairamo)، سکان دار جدید نوکیا

در سال 1977 فردی به نام کاری کایرامو (Kari Kairamo) سکان دار شرکت نوکیا شد. کایرامو که بعد از جنگ جهانی، درباره پرداخت غرامت تجارب بسیار خوبی را بدست آورده بود، فقط به  کشور روسیه بسنده نکرد.

کایرامو علاوه بر روسیه به سمت غرب کشش بیشتری پیدا کرد. چرا که به خوبی میدانست اگر کشور روسیه دیگر محصولات نوکیا را نخواهد، این شرکت به مرز ورشکستگی خواهد رسید.

با روی کارآمدن کایرامو، فعالیت شرکت روی تولید نیرو و ساخت وسایل الکترونیکی بیشتر شد و همچنین نوکیا با خرید شرکت های مختلف طرح گسترش شرکت خود را کلید زد.

تولید اولین تلفن های رادیویی و اولین تلفن خودرویی نوکیا

در سال 1979 نوکیا با همکاری شرکت سالورا که تولید کننده تلویزیون بود، شرکت مبیرا (Mobira Oy) را تاسیس کرد. آنها  خیلی زود موفق به تولید اولین تلفن های رادیویی خود شدند.

پس از چند سال این شرکت موفق به راه اندازی اولین سیستم موبایل بین المللی که چهار کشور فنلاند، دانمارک، سوئد و نروژ را به هم متصل می کرد، شد. نوکیا بعد از مدتی موفق به عرضه اولین تلفن خودرویی جهان با نام Mobira Senator به بازار شد. این تلفن با وجود اینکه وزنی معادل 10 کیلوگرم داشت، بازهم موجب شگفت زدگی و حیرت مردم جهان شد.

تلفن 5 کیلوگرمی نوکیا

در سال 1984 نوکیا شرکت سالورا را خریداری کرد و واحد مخابراتی خود را Nokia-Mobira OY نامگذاری کرد. پس از آن نوکیا موفق به تولید اولین تلفن خود با نام Mobira Talkman که وزنی حدود 5 کیلوگرم داشت، شد. این تلفن با وجود اینکه وزن بسیار بالایی داشت و حمل و نقل آن سخت بود، باز هم لقب تلفن همراه را به یدک می کشید.

نوکیا به مرور زمان شرکت های دیگری را به مجموعه خود اضافه می کرد. به عنوان نمونه میتوان به شرکت Luxor AB که تولیدکننده کامپیوتر و محصولات الکترونیکی بود و Oceanic که یک شرکت فرانسوی ساخت تلویزیون بود، اشاره کرد.

Mobira Cityman 900 اولین تلفن همراه جهان

نوکیا در سال 1987 موفق به عرضه اولین تلفن همراه جهان به نام Mobira Cityman 900 به بازار شد. این تلفن همراه وزنی معادل 800 گرم وزن داشت و با وجود قیمت 5456 دلاری اش، با استقبال بی نظیری رو به رو شد و فروش فوق العاده خوبی را برای نوکیا به ارمغان آورد.

تصویر استفاده رئیس اتحادیه جماهیر شوروی (میخائیل گورباچوف) از تلفن همراه Mobira Cityman 900 ، این گوشی را بشدت رسانه ای کرد و از آن پس لقب گوربا به این تلفن همراه نسبت داده شد.

خودکشی کاری کایرامو

با رقابت قیمت بسیار شدیدی که در سال 1988 در بازار شکل گرفت، نوکیا بحران های مالی شدیدی را متحمل شد. متاسفانه فشار های مالی روی این شرکت به قدری زیاد بودند که کایرامو به دلیل ناتوانی برای غلبه بر مشکلات، دست به خودکشی زد.

فصل جدید نوکیا با ورود مدیر جدید

مدیر جدیدی که پس از کایرامو روی کار آمد، تغییرات جدیدی در شرکت اعمال کرد. تقسیم شرکت به شش بخش مختلف متشکل از محصولات الکترونیکی، مخابرات، کابل، ماشین آلات،دیتا و تلفن همراه و توقف تولیدات متفرقه بخشی از تغییرات مدیر جدید بودند.

با آغاز دهه 90 میلادی شرکت نوکیا تمام تمرکز خود را بر روی تکنولوژی های موبایل و شبکه گذاشت و بخش های دیگر شرکت را هم برای تمرکز بهتر روی اهدافش، واگذار کرد.

فروش 20 میلیون Nokia 1011

نوکیا در سال1991 با همکاری شرکت زیمنس اولین شبکه ی GSM خود را تولید کرد و از اولین تماس GSM دنیا توسط نخست وزیر رونمایی کرد. نوکیا با کمک این فناوری اولین گوشی تلفن همراه خود با نامNokia 1011 و با قابلیت شبکه GSM را روانه بازار کرد.

جالب است بدانید این گوشی قابلیت ذخیره 99 شماره و 90 دقیقه مکالمه تلفنی در هر بار شارژ را داشت. استقبال بی نظیری که از این گوشی ها شد، شگفت انگیز بود و 20 میلیون از این گوشی در جهان به فروش رسید.

گوشی Nokia 2100

نوکیا در سال 1994 گوشی Nokia 2100 را به بازار عرضه کرد. اولین آهنگ زنگ مخصوص گوشی های نوکیا در این گوشی پخش شد. این آهنگ زنگ هنوز هم در خاطر بسیاری از ما نقش بسته است.

گوشی Communicator

نوکیا در سال 1996 موبایلی همه کاره با نام Communicator را روانه بازار کرد. این گوشی قابلیت ارسال ایمیل، ارسال فکس و وبگردی را داشت. اما با وجود این قابلیت ها به موفقیت خاصی دست نیافت.

گوشی Nokia 8110 معروف به موبایل موزی

نوکیا با ارائه یک گوشی دیگر و تبلغ آن در فیلم ماتریکس، از گوشی موبایل Nokia 8110 رونمایی کرد. جالب است بدانید این گوشی به دلیل شکل ظاهری و رنگی که به موز داشت، به موبایل موزی (banana phone) معروف شد.

فروش 41 میلیون گوشی Nokia 6110

نوکیا در سال 1998 از گوشی Nokia 6110 خود رونمایی کرد و با استقبال شدیدی که از این گوشی شد، به فروش 41 میلیونی رسید. این رکورد بسیار خوبی برای نوکیا محسوب می شد و با این فروش از شرکت موتورولا پیش گرفت و عنوان بزرگ ترین تولید کننده گوشی های همراه لقب گرفت.

شرکت نوکیا با عرضه بازی مار (Snake) بر روی گوشی Nokia 6110 سبک نوینی را در تلفن های همراه رقم زد و توانست به محبوبیت زیادی در سطح جهانی برسد. نوکیا همچنین در همان سال گوشی های 8810 که را فاقد آنتن بودند و پوسته کشویی کرومی داشتند را عرضه کرد.

فروش 160 میلیون گوشی موبایل 3210 Nokia

در سال 1999 نوکیا توانست یکی از پرفروش ترین و محبوب ترین محصولات تاریخ را تولید کند. گوشی 3210 که در رنگ های گوناگون عرضه شد، بخاطر استحکام بالا و طول عمر باتری در هنگام صحبت کردن به فروش فوق العاده خوب 160 میلیون دستگاه دست یافت.

اولین گوشی موبایل نوکیا با دوربین و صفحه نمایش رنگی

با آغاز سال 2000 و همگام با رشد تکنولوژی های اینترنتی تولید محصولات نوکیا رونق بیشتری پیدا کرد. به طوری که در سال 2001، نوکیا موفق شد اولین گوشی موبایل خود که دارای دوربین و صفحه نمایش رنگی بود را با نام 7650 روانه بازار کند.

سیستم عامل سیمبین

نوکیا با همکاری شرکت Psion، شرکت سیمبین (Symbian) را تاسیس کرد و این دو شرکت با هم بر روی سیستم عامل دستگاه های دیجیتال همراه، کار کردند.

در نهایت این دو شرکت پس از مدتی موفق به دریافت لقب بزرگترین تولید کننده نرم افزار و سخت افزار تلفن همرا شدند. نوکیا بعد از چند سال تمام سهام شرکت سیمبین را خریداری کرد و چند سال بعد سیستم عامل سیمبین را در دستگاه جدیدش به کار برد.

Nokia 1100؛ گوشی موبایل معروف

نوکیا در همان سال ها یک گوشی محکم دیگر با نام Nokia 1100 روانه بازار کرد. این گوشی به عنوان یک میلیارد مین دستگاه فروخته شده شرکت نوکیا لقب گرفت و 250 میلیون از این دستگاه در سطح جهان به فروش رفت و رکورد پرفروش ترین محصول الکترونیکی دنیا را بدست آورد.

ضعف نوکیا در تولید و عرضه گوشی های لمسی

با ورود گوشی های هوشمند به بازار، نوکیا هم اولین نسخه از گوشی های تماما لمسی خود را روانه بازار کرد. این گوشی ها به فروش 8 میلیون تومانی  دست یافتند که طبیعتا نوکیا را راضی نمی کرد. به همین دلیل رقیبش یعنی اپل، از نوکیا پیش گرفت.

نوکیا برای عقب نماندن از بازار با یک شرکت تولید لنز آلمانی به اسم کارل زایس قرارداد همکاری امضا کرد و پس از آن گوشی های سری N را که اتفاقا استقبال خوبی هم از آن ها شد را روانه بازار کرد.  Nokia N93 یکی از معروف ترین و بهترین گوشی های سریN  نوکیا بود. چرا که نوکیا موفق شد با همکاری شرکت زایس، یک دوربین حرفه ای و راضی کننده درگوشی N93 پیاده سازی کند.

آغاز سقوط نوکیا

نوکیا با آغاز دهه 2010، گوشی N8 خود را معرفی کرد. این گوشی به دلیل تاخیر در عرضه، آسیب جدی ای به  برند و شرکت نوکیا وارد کرد.

در طی این سال ها تمامی شرکت هایی که از سیستم عامل سیمبین روی دستگاه های خود استفاده می کردند، به سمت سیستم عامل اندروید رفتند. نوکیا هم در سال 2011 برای جا نماندن از بازار رقابتی موجود، همکاری خود با شرکت مایکروسافت را شروع کرد و تمام تمرکز خود را بر روی سیستم عامل ویندوزفون گذاشت.

با رسانه ای شدن این خبر، کاربران نوکیا به طور کامل از سیمبین نا امید شدند و در نتیجه سهام شرکت با نزول چشمگیری مواجه شد. سری گوشی های لومیا نوکیا با سیستم عامل ویندوز فون هم نتوانستد ضرر و زیان نوکیا را جبران کنند. شرکت نوکیا معروفی که در سال 2009 در رتبه 5  بازار قرار داشت، در سال 2014 به رتبه 98 سقوط کرد.

این خسارات جبران ناپذیر، مدیران نوکیا را به فکر فروش بخش تولید گوشی های خود وا داشتند. در نهایت نوکیا در سال 2014 بخش تولید گوشی های تلفن همراه خود را به ارزش 5.44 میلیارد یورو به مایکروسافت فروخت. نوکیا با این اقدام تمام تمرکز خود را بر روی بخش های زیر ساختی شبکه و مخابرات گذاشت و حتی تمام سهام زیمنس را هم خریداری کرد و توانست درآمد شرکت را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

در سال 2014 اولین تلاش ها برای باز گرداندن اعتبار نوکیا آغاز شد. نوکیا با همکاری شرکت فاکسکان (Foxconn) موفق شد تبلت N1 را با سیستم عامل اندروید وارد بازار کند. نوکیا همچنین برای کاربران حرفه ای هم یک دوربین واقیعت مجازی با نام Nokia OZO تولید کرد که قیمت نسبتا بالایی هم داشت.

پلتفرم مسیر یابی نوکیا

نوکیا در سال 2015 نوکیا یک پلتفرم مسیر یابی تولید کرد که فروش خوبی داشت و آن را به ارزش 2.8 میلیارد یورو به شرکت های ماشین سازی بی ام دبیلیو (BMW)، دایمر داک(Daimler AG) و فولکس واگن (Volkswagen) فروخت.

نوکیا در ادامه فعالیت هایش، شبکه های موبایلی و مخابراتی را توسعه و گسترش داد. در سال 2015 نوکیا موفق شد شرکت آلکاتل لوسنت (Alcatel Lucent) را به ارزش 15.6 میلیارد دلار خریداری کند و به کمک این شرکت جدیدش، از اولین شبکه 5G خود رونمایی کند.

آغاز کار شرکت HMD

در ماه می سال 2016 گروهی از کارکنان سابق نوکیا، شرکت اچ ام دی (HMD) را که در تولید گوشی های اقتصادی، اسمارت فون و انواع تبلت با برند نوکیا فعالیت داشت را تاسیس کردند. با اینکه شرکت نوکیا به طور مستقیم در این شرکت سرمایه گذاری نکرده است، اما حق انحصاری محصولاتش را دارد.

جمع بندی

از همراهی شما تا انتهای این مقاله از مبیت مگ بسیار ممنونیم. این شرکت برای مردم ایران و بلکه جهان یادآور خاطرات خوشی است که با گوشی های دکمه دار این شرکت داشته ایم.

در مجموع از عرش به فرش رسیدن بهترین اصطلاحیست که می توانیم در مورد شرکت نوکیا به کار ببریم. البته نوکیا در سال های اخیر تلاش خود را چند برابر کرده است تا بتواند باز هم در این میدان یکه تازی کند.

به نظر شما مبیت مگی های عزیز، نوکیا با کارنامه درخشانی که طی این سال ها بدست آورده است، باز هم می تواند مثل گذشته به بازار رقابتی این حوزه وارد شود؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا