علم و تکنولوژیموبایل

مقایسه‌‌ی دو لرزشگیر OIS و EIS در دوربین‌ گوشی‌های هوشمند

چنان‌چه جزء کاربرانی هستید که در هنگام خرید یک گوشی موبایل ابتدا به دوربین‌های آن توجه می‌کنید یا هنر عکاسی و فیلمبرداری برای شما در اولویت است، باید بدانید که یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در وضوح یک عکس یا فیلم دو سیستم لرزشگیر اپتیکال و الکترونیکی می‌باشد.

لرزشگیر تصویر مجموعه‌ عملیاتی است که کاهش کیفیت‌ ناشی از لرزش دست کاربر یا لرزش دوربین را به خوبی مرتفع می‌سازد تا تصاویر و فیلم‌هایی با بهترین و بالاترین میزان کیفیت را به ثبت برسانید. کمپانی‌های بزرگ دنیا از جمله اپل، سامسونگ و سونی ،لنز گوشی‌های خود را به این فناوری مجهز کرده‌اند و معتقدند که این قابلیت یکی از مهم‌ترین آیتم‌های لنزهای قدرتمند به حساب می‌آید. برخی از لرزش‌ها ناشی از فاصله‌ی کانونی کم یا سرعت شاتر است که این اتفاق بیشتر در دوربین‌های ثابت رخ می‌دهد اما ما در این‌جا بیشتر درباره‌ی دوربین گوشی‌های هوشمند صحبت می‌کنیم که بیشتر به علت لرزش دست یا خود گوشی صورت می‌گیرد. طراحان بزرگ دو تثبیت کننده‌ی OIS (اپتیکال) و EIS (الکترونیکی) را برای لنز گوشی‌های خود در نظر گرفته‌اند.

در ادامه‌ی این مقاله همراه ما باشید تا تفاوت دو لرزشگیر OIS  و EIS را بررسی کنیم. طبق بررسی‌هایی که صورت گرفته این دو لرزشگیر نسبت به هم برتری ندارند و تنها در نحوه‌ی عملکرد آن‌ها تفاوت‌هایی وجود دارد؛ به عنوان مثال لرزشگیر اپتیکال بیشتر برای ثبت عکس‌های ثابت مناسب است و لرزشگیر الکترونیکی در واقع برای ثبت ویدیو عملکرد بهتری را ارائه می‌دهد. در نهایت هر دو تثبیت کننده با هدف کاهش دادن هر نوع لرزش ناشی از دست کاربر یا حرکت دوربین به تصویربرداری و فیلمبرداری می‌پردازند؛ اما با این حال هر کدام به صورت تخصصی نیز وظایفی را بر عهده گرفته اند.

لرزشگیر الکترونیکی تصویر (EIS)

در سیستم لرزشگیر الکترونیکی تصاویر، تنظیمات در زمانی که سنسور تصاویر به خود تصویر برخورد می‌کنند، انجام می‌شود؛ همچنین این سیستم مشکل لرزش را به صورت نرم‌افزاری و پس از تبدیل سیگنال دیجیتال به سیگنال نوری حل می‌کند. تمام دوربین‌ها مجهز به یک تراشه‌ی حسگر نور به نام CCD می‌باشند که از چندین سنسور نور تشکیل شده است. چنان‌چه تصویر به تراشه برخورد کند و حسگرها لرزش را احساس کنند، تصویر را کمی جا به جا می‌کنند تا تصویر دقیقا روی حسگر قرار گیرد؛ به عنوان مثال اگر دوربین به سمت چپ تکان خورده باشد، تصویر در جهت مخالف آن به سمت راست حرکت خواهد کرد تا لرزش‌ها را اصلاح نماید.

سیستم EIS برای جبران لرزش‌ها به دو روش عمل می‌کند. در روش اول باید اندازه‌ی تصویر را با زوم دیجیتالی افزایش دهید به گونه‌ای که بزرگتر از CCD باشد. این قابلیت توانایی تشخیص حرکت ناشی از لرزش را دارد.

روش دوم از یک CCD بزرگ تر استفاده می‌کند که سبب شده تا فضایی برای جا به جایی در تصویر سیستمی وجود داشته باشد؛ زیرا تصویر تنها 90 درصد از فضای حسگر نوری را پوشش می‌دهد. به عنوان مثال اگر دوربین ثابت باشد تصویر در مرکز حسگر قرار می‌گیرد با این حال اگر دوربین به سمت راست حرکت کند، تصویر فضایی کافی برای حرکت به چپ و اصلاح لرزش نیز خواهد داشت.

OIS vs EIS

مزایا و معایب لرزشگیر EIS

از مزایای سیستم لرزشگیر الکترونیکی می‌توان به جمع و جور بودن آن اشاره کرد؛ زیرا حجم و فضای زیادی از لنز را درگیر نمی‌کند؛ همچنین عملکردی فوق‌العاده سریع دارند که این سرعت سبب شده تا تمامی عملیات کاهش لرزش در مدت زمان کوتاهی اجرایی شود که بسیار حائز اهمیت می‌باشد. با این حال در خصوص عیب این فناوری می‌توان گفت که از آن‌جایی که این سیستم تنها 90 درصد کادر را پوشش می‌دهد و 10 درصد از آن همیشه خالی می‌ماند به هنگام بزرگنمایی از وضوح و کیفیت تصویر اندکی کاسته می شود در واقع رزولوشن عکس تغییر خواهد کرد.

لرزشگیر اپتیکال (OIS)

سیستم لرزشگیر اپتیکال عملکردی متفاوت از تثبیت کننده‌ی الکترونیکی دارد؛ با این حال پس از بررسی، نتایج یکسانی را به ارمغان آورده‌اند. در این حالت تصویر به سطح تراشه برخورد می‌کند و تمام سطح را پر می‌نماید؛ بنابراین بدون آنکه هیچ فعالیت الکترونیکی صورت گیرد تنها با استفاده از یک منشور این اتفاق صورت می‌گیرد؛ بدین ترتیب پس از قرارگیری یک منشور با زاویه‌های متغیر تمام تصویر به سمت مرکز هدایت خواهد شد. این منشور ساده از یک جفت شیشه تشکیل شده که به حالت لغزنده و با وجود یک مایع مخصوص روی هم قرار گرفته‌اند.

پس از عبور تصویر از منشور، لنزها با تشخیص و تطبیق فرکانس و دامنه‌ی لرزش و سپس چرخاندن صفحات شیشه‌ای، هرگونه لرزش را به خوبی کاهش می‌دهد. نحوه‌ی عملکرد شیشه‌ها به این صورت است که اگر در جهت عمودی بچرخد عکس را بالا یا پایین می‌کند و چنانچه به صورت افقی بچرخد، عکس به چپ و راست حرکت خواهد کرد. ایده‌ی این عملیات بسیار به سیستم EIS می‌باشد اما در این سیستم منشور نقش اصلی را ایفا می‌کند.

لازم به ذکر است بدانید که دوربین‌های دارای لرزشگیر اپتیکال باید دارای یک سنسور ژیرسکوب نیز باشند، که حرکت بی‌جای دوربین را خنثی می‌کند. این سنسور هر حرکتی را از فیلمبردار اندازه‌گیری می‌کند و از طریق یک سری ریز تراشه‌ی تثبیت کننده به حسگر نوری ارسال می‌کند تا با توجه به حرکت رخ داده، اندکی جا به جا شود. این نوع اصلاح، دقیق‌ترین شکل تثبیت کننده‌ی لرزش است زیرا از کیفیت تصویر نمی‌کاهد.

OIS vs EIS

مزایا و معایب لرزشگیر OIS

بکارگیری OIS یکی از دلایل افزایش قیمت گوشی‌هلای موبایل است؛ بنابراین این قابلیت بیشتر در برندهای معروف و پرچمداران مشاهده می‌شود. از معایب آن می‌توان به ضخامت و حجیم بودن این سیستم اشاره کرد که سبب شده تا وزن محصول افزایش یابد و یکی از عوامل بیرون‌زدگی لنزها نیز به حساب می‌آید؛ علاوه بر این به لطف نحوه‌ی عملکرد آن که کاملا مکانیکی است، سرعت عملکرد این سیستم نسبت به EIS کاهش یافته که به هیچ عنوان محسوس نمی‌باشد؛ لازم است به ذکر است که معایب این لرزشگیر کاملا قابل چشم‌پوشی است و آسیبی به همراه ندارد. نکته‌ی مهم در مزایای OIS ثابت رزولوشن و کیفیت تصویر است که در EIS لحاظ نشده است.

به طور کلی باید بدانید که این دو سیستم هرگز قابلیت کنترل لرزش‌های شدید و تکان خوردن ناگهانی گوشی را ندارد؛ بنابراین توصیه‌ی ما به شما پایه عکاسی و فیلمبرداری می‌باشد که تا بخش زیادی از افتادن گوشی جلوگیری می‌‌کند. با فاکتور از حجم و وزن زیاد IOS می‌توان این لرزشگیر را بسیار محبوب تر از EIS شناخت؛ همچنین به لطف بهره مندی از قابلیت دیجیتال، در نور کم تصاویری بهتر از EIS به ثبت می‌رساند. کنترل رزولوشن و عدم کاهش در IOS یکی از عواملی است که EIS به آن توجهی نداشته است؛ با این حال برخی از دستگاه‌ها به هر دو و برخی دیگر تنها یکی از این سیستم‌ها را داراست.

منبع: motionelements.com

مریم هوشمند

من مریم هوشمند هستم و علاقه ی زیادی به خواندن کتاب و افزایش اطلاعات عمومی دارم. در حال حاضر در دو بخش مورد علاقم کتابخوانی و مد و فشن فعالیت می کنم.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

    1. سلام خدمت شما همراه گرامی
      گلکسی S22 5G
      گلکسی S22 Ultra 5
      گلکسی S21 FE
      شیائومی Poco F4
      از جمله بهترین گوشی های اندرویدی با لرزشگیر اپتیکال هستند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا