خواص بی نظیر جو دوسر
جو دوسر با ویتامینها و فیبر بالایی که دارد، یکی از مغذیترین غلات کامل دنیاست. در این مقاله، به خواص بینظیر جو دوسر میپردازیم تا شما هم هر چه سریعتر آن را در برنامه غذایی خود قرار دهید و از فواید آن نهایت بهره را ببرید.
1. آنتی اکسیدان بالا
جو دوسر مقادیر زیادی آنتی اکسیدان دارد. این گیاه خاص حاوی پلی فنول، یک ترکیب گیاهی سرشار از اونانترامید است. حالا سوالی که پیش میآید این است که اونانترامید چیست؟ اونانترامیداها نوعی آنتی اکسیدان هستند که تقریبا فقط در جو دوسر یافت میشوند. از خواص این نوع آنتی اکسیدان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• افزایش تولید نیتریک اسید که باعث کاهش فشار خون میشود
• بهبود جریان خون
• کاهش التهاب و خارش
2. بهبود پاسخ به انسولین و کاهش قند خون
جو دوسر نوعی فیبر محلول به نام بتاگلوکان دارد که میتواند پاسخ به انسولین را بهبود ببخشد و احتمالا، قند خون را نیز کاهش دهد. افرادی که از دیابت نوع دو رنج میبرند، با افزودن جو دوسر به رژیم غذایی خود میتوانند سطح قند خون را کنترل کنند (البته تا زمانیکه به غذای آماده شده با این گیاه، شکر بیش از اندازه اضافه نکنند).
3. سرشار از ویتامینها و مواد معدنی
جو دوسر غذایی کم کالری و در عین حال، مغذی و سرشار از ویتامین و مواد معدنی است. مصرف غذاهای کم کالری که مواد مغذی فراوانی دارند میتواند علاوه بر تامین نیازهای بدن فرد به کاهش وزن یا حفظ وزن مطلوب نیز کمک کند. ویتامینهایی که در جو دوسر یافت میشود، عبارتند از:
• منیزیوم
• آهن
• فسفر
• زینک
• فولات
• مس
• ویتامین ب1 و ب5
4. بهبود سطح کلسترول خون
از آنجا که جو دو سر منبع خوبی از بتاگلوکان است، میتواند به تنظیم کلسترول خون کمک کند. در تحقیقی در سال 2014، مشخص شد که اگر افراد روزی 3 گرم یا بیشتر بتاگلوکان مصرف کنند، به کاهش سطح کلی کلسترول خون خود کمک خواهند کرد. در حقیقت، بتاگلوکان باعث کاهش کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی یا همان “کلسترول بد” خون میشود اما بر لیپوپروتئین با چگالی بالا یا “کلسترول خوب” تاثیری ندارد.
5. افزایش باکتریهای مفید در دستگاه گوارش
بتاگلوکان موجود در جو دوسر هنگام ترکیب شدن با آب، مادهای ژل مانند تولید میکند که میتواند سطح معده و دستگاه گوارش را بپوشاند. این لایه ژلی به باکتریهای مفید دستگاه گوارش غذا میرساند و بر سرعت رشد آنها و احتمالا بر سلامت دستگاه گوارش تاثیر میگذارد.
6. کنترل وزن
جو دوسر سرشار از فیبر محلول است و به همین دلیل بعد از خوردن آن سریعتر احساس سیری میکنید. این احساس سیری به افراد کمک میکند تا حجم وعدههای غذایی خود را کاهش داده و بتوانند وزن کم کنند. دانشمندانی که درمورد تاثیر جو دوسر بر اشتها تحقیق میکردند به این نتیجه رسیدند که این ماده غذایی، احساس سیری ایجاد میکند و افراد تا چهار ساعت پس از خوردن آن، اشتهای کمتری به غذا دارند.
7. کاهش ریسک آسم
آسم بیماری رایجی است که اغلب در کودکی آغاز میشود. شواهدی وجود دارد که غذاهای خاصی در کاهش ریسک ابتلا به آسم دخیل هستند. برای مثال، مطالعهای که روی 3781 کودک صورت گرفت، نشان داد که آن دسته از کودکانی که جو دوسر جزء اولین غذاهای مصرفی آنها بوده است، احتمال اینکه تا سن 5 سالگی دچار آسم شوند، کمتر بوده است. سایر غذاهایی که ممکن است ریسک ابتلا به آسم را کاهش دهند، عبارتند از:
• گندم
• گندم سیاه
• غلات جو
• ماهی
• تخم مرغ
8. درمان یبوست
یکی از مشکلات شایع دستگاه گوارش که تقریبا همه انسانها یکبار آن را تجربه کردهاند، یبوست است. فیبر موجود در جو دوسر باعث حرکت مواد زائد در روده میشود و میتواند یبوست را درمان یا از بروز آن پیشگیری کند.
چگونه از جو دوسر استفاده کنم؟
جو دوسر در انواع مختلفی در بازار به فروش میرسد، اما جو دوسر پرک پیش پخت سریعترین زمان پخت را دارد. بسته به نوع جو دوسری که استفاده میکنید، زمان پخت آن بین 10 تا 60 دقیقه خواهد بود. این گیاه پرخاصیت را میتوانید با آب، شیر حیوانی یا گیاهی یا حتی عصاره مرغ یا گوشت بپزید یا از پودر آن برای شیرینیهای رژیمی خوشمزه استفاده کنید.
در کل، از جو دوسر به عنوان جایگزینی برای گندم و سیب زمینی در غذاهای اصلی یا آرد سفید در نانها و شیرینیها استفاده میکنند.